Liczba wyników: 1977
Eksperci z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze pomagają wyjaśnić związek między ryzykiem raka i niewłaściwą dietą, a także powszechnymi chorobami, takimi jak cukrzyca, które wynikają ze złego odżywiania się.
Genetyczna predyspozycja do większej siły mięśni wiąże się z dłuższym życiem i niższym ryzykiem rozwoju różnych chorób.
Specyficzny podtyp drobnoustroju powszechnie występującego w jamie ustnej może przedostawać się do jelit i rozwijać się w guzach raka jelita grubego. Bakteria ta jest przyczyną rozrastania się raka i gorszych wyników leczenia.
Najlepiej jest, jeśli najwięcej wysiłku fizycznego podejmiesz w godzinach wieczornych.
Chmiel - jego szyszki kwiatowe używane do produkcji piwa - można znaleźć także w suplementach diety opracowanych w celu leczenia objawów menopauzalnych i innych schorzeń. Teraz eksperci oceniają, na ile ekstrakt z tej rośliny może pomóc w walce z rakiem piersi.
Ryzyko chorób serca u młodszych kobiet jest relatywnie niskie, jednak w przypadku pań cierpiących na pewne schorzenia psychiczne istotnie wzrasta.
Kobiety w młodym i średnim wieku, które deklarowały picie co najmniej ośmiu napojów alkoholowych tygodniowo (nieco więcej niż jeden dziennie), były znacznie bardziej narażone na rozwój choroby niedokrwiennej serca w porównaniu z kobietami, które piły mniej.
Zastąpienie cukru sztucznymi i naturalnymi słodzikami nie powoduje nasilenia odczuwania głodu i pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis odkryto, że ludzkie mózgi stają się coraz większe. Uczestnicy badania urodzeni w latach 70-tych mieli o 6,6 proc. większą objętość mózgu i prawie 15 proc. większą powierzchnię tego narządu niż osoby urodzone w latach 30-tych dwudziestego wieku.
SARS-CoV-2, wirus wywołujący COVID-19, może uszkodzić serce nawet bez bezpośredniego zakażania tkanki tego organu.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem