Liczba wyników: 1455
Jest prozaikiem, felietonistą, dramaturgiem. Odnosi sukcesy zarówno w Polsce, jak i poza jej granicami, powieści Jerzego Pilcha przełożono dotychczas na 11 języków. Pisał (i pisze) felietony do najpopularniejszych magazynów, jego oceny dotyczące życia kulturalnego i politycznego są dla wielu ludzi rozstrzygające. Ceni Olgę Tokarczuk, Ludwika Stommę, czuje strach przed kamerami, z uznaniem czyta felietony Jerzego Urbana i lubi mleczną czekoladę. Znany jest z bezkompromisowych, nierzadko wulgarnych wypowiedzi, ciętych uwag i kpiącego stylu. Jest jednym z najpopularniejszych polskich pisarzy współczesnych.
Mężczyźni chorzy na raka prostaty mogą znacznie zmniejszyć ryzyko pogorszenia się choroby, jedząc więcej owoców, warzyw, orzechów i oliwy z oliwek, radzą uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.
Ciężka choroba dziąseł ma związek z rozwojem przewlekłej obturacyjnej choroby płuc, czyli POChP.
Skrobia oporna to niestrawne białko, które fermentuje w jelicie grubym i - jak pokazano w badaniach na zwierzętach - jej spożycie ma pozytywny wpływ na metabolizm.
Opracowano nowe wkładki do butów, która pomagają zmniejszyć ryzyko owrzodzeń stopy cukrzycowej - niebezpiecznych otwartych ran, mogących prowadzić do hospitalizacji i amputacji palców, stóp lub nóg.
Cukrzyca, zanieczyszczenie powietrza spowodowane ruchem drogowym i spożycie alkoholu to najbardziej szkodliwe z kilkunastu modyfikowalnych czynników ryzyka demencji.
Po utracie na wadze osoby, które cechowały się wcześniej nadwagą lub otyłością, wykazują większą ekspresję białka o nazwie kalistatyna w podskórnej białej tkance tłuszczowej. Białko to poprawia metabolizm i może być wykorzystane leczniczo u osób z otyłością i cukrzycą typu 2.
Popularna jest dzisiaj koncepcja „żywności jako leku" - przekonania, że żywność i odżywianie są istotnym elementem wspierającym zdrowie i dobre samopoczucie. Dr Steven Heymsfield i jego współpracownicy z Pennington Biomedical Research Center przedstawili najnowsze zalecenia na podstawie bogatej i wielowątkowej historii przyjmowania makroskładników odżywczych.
Eksperci z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze pomagają wyjaśnić związek między ryzykiem raka i niewłaściwą dietą, a także powszechnymi chorobami, takimi jak cukrzyca, które wynikają ze złego odżywiania się.
Po utracie na wadze osoby, które cechowały się wcześniej nadwagą lub otyłością, wykazują większą ekspresję białka o nazwie kalistatyna w podskórnej białej tkance tłuszczowej. Białko to poprawia metabolizm i może być wykorzystane leczniczo u osób z otyłością i cukrzycą typu 2.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję