Liczba wyników: 1562
Urozmaicenie naszej środkowoeuropejskiej diety o słoneczne, tropikalne smaki czasami bywa trudne. Chcąc zastąpić dobrze znane przekąski czymś nowym, wyjątkowym można sięgnąć po suszone owoce. Doskonałe są suszone banany i kiwi, ale równie smaczne, co zdrowe są ananasy.
Zima nie jest ulubioną porą roku dla naszych oczu. Mróz, wiatr, niskie temperatury oraz ograniczona w świeże owoce i warzywa dieta zdecydowanie nie sprzyjają dobrej kondycji narządu wzroku. Co powinniśmy jeść zimą, aby wspomóc funkcjonowanie układu wzrokowego?
Jak dowodzą badania naukowe przeprowadzone w wielu laboratoriach świata m.in. w Polsce w Akademii Rolniczej we Wrocławiu przez profesora Jana Oszmiańskiego, owoce aronii mają niezwykle silne właściwości przeciwutleniające, a jej unikalne składniki - antocyjany aroniowe pomagają pozbyć się zmian rumieniowych, wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych oraz zmniejszają stany zapalne i obrzęki. Kosmetyki polecane są szczególnie dla cery przesuszonej, wrażliwej, zmęczonej o kruchych naczynkach krwionośnych ze skłonnością do rozszerzania i pękania.
Słońce, świeże owoce i warzywa, długie dni i noce pełne gwiazd. Zapach siana, kwitnących lip i ziół. Czas żniw, ale także odpoczynku na urlopach i wakacjach. Lato niesie ze sobą wiele radości, a dziś właśnie się zaczyna - najdłuższym dniem w roku.
Koniec lata to okres, który możemy określić mianem sezonu na pomidory. Na działkach i przydomowych grządkach dojrzewają piękne, czerwone owoce. Te smaczne i zdrowe warzywa pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie są uprawiane już od 8 tysięcy lat. Od bardzo dawna są także nieodłącznym elementem polskiej kuchni.
Diety bogate w owoce, warzywa, nabiał, orzechy, rośliny strączkowe i ryby powiązano z niższym ryzykiem chorób układu krążenia i przedwczesnej śmierci we wszystkich regionach świata. Dodatek nieprzetworzonego czerwonego mięsa lub produktów pełnoziarnistych miał niewielki wpływ na wyniki.
Sierpień przynosi świeże sezonowe warzywa i owoce, które są niezastąpionym źródłem wielu cennych składników odżywczych i witamin. Warto wybrać się na pobliski targ i kupić kilka owocowo-warzywnych hitów, które urozmaicą rodzinny obiad albo posiłki w pracy.
Głóg to kwitnący krzew z rodziny różowatych. Jego liście, owoce i kwiaty są używane jako lekarstwo. Zawierają substancje zwane flawonoidami, które mają działanie przeciwutleniające. Głóg może poprawiać krążenie krwi i osłabiać czynniki chorób serca oraz m. in. zmniejszać niepokój.
Osoby, które stosują bogatą w warzywa i owoce dietę śródziemnomorską, mają znacznie niższe ryzyko chorób serca w porównaniu do swoich rówieśników. Badania wskazują, że pewne elementy tej diety mogą zwiększać szanse na długowieczność.
W tym roku ceny żywności nadal będą szaleć. Więcej zapłacimy między innymi za owoce, mięso, herbatę, a także alkohol. Pędzące ceny od połowy zeszłego roku powodują wzrost inflacji. Aby zahamować ten proces, Rada Polityki Pieniężnej musi podnosić stopy procentowe, które z kolei wpływają na koszty kredytów. Kredytobiorcy muszą więc liczyć się nie tylko z drogą żywnością, ale i z wyższymi ratami – nawet o kilkadziesiąt złotych miesięcznie.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem