Liczba wyników: 214
Wszyscy wiedzą, że jest zdrowy, niezbędny w codziennej diecie a do tego pomaga schudnąć. Czym jednak jest błonnik, jakie są jego najlepsze źródła i jakie funkcje rzeczywiście spełnia? Pora rzucić więcej światła na ten cudowny składnik naszego pożywienia.
Człowiek to w 2/3 woda. Wie to każdy uczeń szkoły podstawowej. Niestety wiedza ta nie idzie w parze z powszechną dbałością o uzupełnianie tego podstawowego składnika organizmu, wspomagającego wszystkie procesy metaboliczne i ogólną sprawność. Tylko 44% Polaków deklaruje, że pije wodę codziennie. Większość (66%) tylko wtedy, gdy odczuwa pragnienie, które jest pierwszym sygnałem odwodnienia. Dlaczego warto pamiętać o regularnym sięganiu po wodę? Eksperci z różnych dziedzin, podają aż 21 powodów!
O problemie nietrzymania moczu i dysfunkcjach dna miednicy nie mówi się prawie wcale, pomimo tego, że cierpi na nie około 30 proc. kobiet powyżej 30-tego roku życia.
W XXI wieku otyłość dosięga coraz więcej ludzi nie tylko za oceanem, ale także w Europie i Polsce. Ci, którzy choć raz rozpoczynali walkę ze zbędnymi kilogramami wiedzą jak wiele jest metod pozbycia się niechcianego tłuszczyku. Dietetycy alarmują: przy pomocy łyżki i widelca kopiemy sobie grób.
Oprócz dokonania zmian w stylu życia, takich jak przyjęcie specjalnej diety i poddawanie się technikom redukcji stresu, eksperci polecają również hipnoterapię i probiotyki jako metody złagodzenia objawów zespołu jelita drażliwego (irritable bowel syndrome - IBS).
Ból jest to przykre, negatywne doznanie czuciowe i emocjonalne, związane z rzeczywistym lub możliwym uszkodzeniem tkanek. Towarzyszą mu różne objawy związane z pobudzeniem autonomicznego układu nerwowego (przyspieszenie czynności serca, wzrost ciśnienia tętniczego) i wzmożonym wydzielaniem niektórych hormonów (np. hormonów kory nadnerczy) oraz zmiany zachowania. Ratunkiem może być neurostymulacja - nowoczesna metoda leczenia za pomocą impulsów elektrycznych.
Probiotyki to odpowiednio wyselekcjonowane bakterie, głównie z grupy Lactobacillus lub Bifidobacterium, które posiadają właściwości prozdrowotne potwierdzone badaniami naukowymi. Pozwalają leczyć niektóre schorzenia, wzmacniają układ odpornościowy, opóźniają procesy starzenia i zapobiegają chorobom cywilizacyjnym.
Najczęściej nie kojarzymy sobie złego samopoczucia lub konkretnego schorzenia z pokarmami, które spożywamy na co dzień. Tymczasem jakość tego, co spożywamy ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu, zarówno na poziomie psychicznym jak i fizycznym. Niestety, zwykle reakcja spowodowana pokarmem występuje z pewnym opóźnieniem, np. po kilkunastu lub kilkudziesięciu godzinach i nie jest swoista - to znaczy, nie zawsze tak samo reagujemy na spożycie danego produktu. Stąd też eksperci w dziedzinie odżywiana określają czasem opisywane zjawisko ukrytą nietolerancją pokarmową.
W dyskusji o zapobieganiu nowotworom pojawia się często argument o zależności odpowiedniego sposobu odżywiania z zachorowalnością na raka. Według opracowania Janusza Cioka oraz Agnieszki Dolnej z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ok. 20 - 30% wszystkich nowotworów złośliwych jest dietozależnych. Do tej grupy należy rak jelita grubego.
Wakacyjny urlop jest dla wielu osób stresującym wydarzeniem. Napięcie związane z jego organizacją, finansowaniem oraz bezpiecznym przebiegiem, może odebrać radość wypoczynku, osłabia organizm oraz uniemożliwia jego regenerację.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność