Liczba wyników: 4640
Już jutro tj. 5 marca wraz Gazetą Wyborczą startuje edukacyjna kampania prasowo-internetowa „Senior w centrum uwagi”. Zostaliśmy partnerami projektu, do którego lektury Was zachęcamy. W ramach kampanii wybrane artykuły będą publikowane także w naszym serwisie.
Każdy chciałby jak najdłużej wyglądać młodo i atrakcyjnie, ale upływa czasu jest nieubłagany i prędzej czy później ujawnia się w postaci różnych oznak starzenia się. Równocześnie jednak sami "pomagamy" sobie starzeć się, poprzez określone nawyki i zachowania. Zobacz, co cię postarza.
Według uczonych jedzenie dużych ilości mięsa może się wiązać z różnymi chorobami, co z kolei wynika z nadmiaru aminokwasów siarkowych mogących wywoływać wiele niekorzystnych dla zdrowia skutków.
Kolejne badania pokazują, że dieta śródziemnomorska to dobry sposób na zdrowe starzenie się. Takie odżywianie się ma wpływ na poziom określonych bakterii jelitowych, a one z kolei na stan organizmu wraz z upływem lat.
Zaburzenia wzroku, jak niemal każda dolegliwość, są łatwiej i skuteczniej leczone, jeśli zostaną dość szybko zdiagnozowane. Jak się jednak okazuje, seniorzy, którzy są bardziej narażeni na różne choroby wzroku, często ignorują wizyty u okulisty i przeceniają stan swoich oczu.
Nie jest to w Polsce popularny sport, ale warto się nim zainteresować - gra w golfa sprzyja dłuższemu życiu.
Seniorzy często narzekają na samotność, szczególnie w sytuacji, gdy się rozwiedli lub ich współmałżonek zmarł. Z nowych badań wynika, że opieka nad wnukami może być dobrym sposobem na złagodzenie poczucia odizolowania i poprawę stanu emocjonalnego.
W polskich domach kotów jest więcej niż psów. Według danych statystycznych "zakocone" zostało co trzecie gospodarstwo domowe. Koty niepodzielnie królują też w wielu innych krajach oraz w Internecie. Dziś mają swoje święto.
Według angielskich uczonych uzależnienie od ćwiczeń fizycznych jest prawie czterokrotnie częstsze wśród osób cierpiących na zaburzenia odżywiania.
Kukurydza ma różnorodne zastosowania w kuchni. W ostatnich latach szczególnie zyskała na popularności, ponieważ nie zawiera glutenu, a modna stała się dieta bez tego białka. Ale kukurydza przydaje się nie tylko jako składnik wielu dań. Zobacz, jakie zastosowania może mieć to zboże.