Liczba wyników: 1445
Kiepski sen może nasilać ryzyko chorób serca i przedwczesnej śmierci mówią badacze.
Na Uniwersytecie Tohoku odkryto, że sztywność dziąseł wpływa na właściwości znajdujących się w nich fibroblastów, co z kolei wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia stanu zapalnego.
Przyjmowanie witaminy D i wapnia dwa razy dziennie może zmniejszyć ryzyko ponownych zawrotów głowy.
Roślina powszechnie znana jako jarmułka chińska (tarczyca bajkalska, Huang Qin) jest dobrze znana w tradycyjnej medycynie chińskiej i uprawiana na całym świecie ze względu na swoje właściwości lecznicze.
Sposób, w jaki uczymy się na podstawie błędnych oczekiwań różni się w zależności od osoby. Podczas gdy niektórzy rozwijają optymistyczny pogląd na życie, inni przyjmują bardziej pesymistyczną wizję.
„Słodka magnolia" nie tylko określa pachnące kwiaty popularnego wiecznie zielonego drzewa. Może dotyczyć też wpływu kory magnolii na oddech.
Coś tak powszechnie pitego jak filiżanka kawy z mlekiem może mieć działanie przeciwzapalne. Połączenie białek i przeciwutleniaczy w tym napoju podwaja właściwości przeciwzapalne w komórkach odpornościowych, mówią uczeni z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Odkryto mechanizm molekularny, który może powodować związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD). Okazuje się, że otyłość ma wpływ na ryzyko choroby.
Osoby z cukrzycą zarówno typu 1, jak i typu 2 są podatne na próchnicę. Na Rutgers University postanowiono wyjaśnić, dlaczego. U diabetyków odnotowuje się zmniejszoną wytrzymałość i trwałość szkliwa oraz zębiny, twardej substancji znajdującej się pod szkliwem.
Nocne zgrzytanie zębami i zaciskanie górnej oraz dolnej szczęki określane jest jako bruksizm. Dolegliwość ma różne konsekwencje zdrowotne, w tym mogą mieć związek z rozwojem zaburzeń stawu skroniowo-żuchwowego.