Liczba wyników: 18197
Niewiele osób wie, że marchew - pospolite i towarzyszące nam niemal przy każdym posiłku warzywo obchodzi 5 kwietnia swoje święto. Od niemowlęctwa jemy ja w różnych postaciach - chrupiemy w całości, dodajemy do surówek, jemy gotowaną w zupach i zestawach warzyw, pijemy w sokach i nektarach. Jednak czy wiemy o niej coś poza tym, że jest smaczna i że w Portugalii jest owocem? Warto pochylić się chwilę nad zaletami marchewki...
Nawet 600 tysięcy osób może chorować na gruźlicę na Ukrainie. Czy choroba zagości też w naszym kraju? Według danych dostępnych na stronach Instytutu Gruźlicy i Chorób Płuc w Warszawie, Polska, choć zaliczana do krajów o niskiej zapadalności na gruźlicę (poniżej 20 osób na 100 tysięcy), to jednak ma zapadalność wyższą niż większość krajów Unii Europejskiej.
„Getting to zero” to hasło tegorocznego Światowego Dnia AIDS, który tradycyjnie przypada 1 grudnia. Ogłaszając zamiar „zmniejszenia do zera” liczby zachorowań spowodowanych zakażeniami HIV, Światowa Organizacja Zdrowia wyznacza całemu światu cel, który ma być osiągnięty do 2030 roku – zatrzymanie epidemii HIV/AIDS.
Praktykowanie medytacji ma związek z niższym ryzykiem sercowo-naczyniowym.
Nie zaniedbuj odpoczynku - im lepiej sypisz, tym lepsza jest twoja odporność.
Upał to stan pogody, gdy temperatura powietrza przy powierzchni ziemi przekracza 30 st. C.
Aktywność fizyczna, która wzmacnia mięśnie, jest najskuteczniejsza w ochronie przed cukrzycą.
Czerwone mięso może sprzyjać zdrowiu serca, o ile jest chude.
Jak wynika z niemieckich badań, możliwa jest szybka diagnoza choroby Parkinsona.
Tak powszechny obecnie siedzący tryb życia odpowiada za kilka procent wszystkich zgonów.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność