Liczba wyników: 803
Depresja to poważna choroba, która obecnie jest bardzo rozpowszechniona w różnych częściach świata. Istnieje kilka teorii wyjaśniających fizjologiczne podłoże depresji, z których wiele uwagi poświęcono „neurogennej hipotezie depresji". Zgodnie z nią pogorszenie funkcjonowania obszarów mózgu, takich jak hipokamp, może prowadzić do tej choroby. Takie zaburzenie z kolei może być spowodowane stresem fizycznym i psychicznym.
U osób z podwyższonym poziomem hormonu tarczycy wolnej tyroksyny (FT4) we krwi częściej rozwija nieregularne bicie serca lub migotanie przedsionków.
Utrzymanie zdrowego poziomu żelaza we krwi może być kluczem do lepszego starzenia się i dłuższego życia.
Ćwiczenia poznawczo-motoryczne pomagają w walce z chorobą Alzheimera i demencją. Eksperci z Politechniki Federalnej w Zurychu (ETH Zurich) opracowali platformę treningową, która ma wesprzeć pacjentów w walce o dłuższe samodzielne funkcjonowanie.
Sny mogą „pokazywać" przyszłe wydarzeniac, wykorzystując wspomnienia wielu wcześniejszych realnych doświadczeń.
Przełomowe badania przeprowadzone na University of Huddersfield pokazują, że chłodzenie skóry głowy fizycznie chroni mieszki włosowe przed chemioterapią.
Leki OTC można kupić bez recepty. Leki RX - tylko z przepisu lekarza. Suplementy diety w ogóle zaś nie są lekami. Zobacz, co jeszcze je różni.
Kwas acetylosalicylowy to uznany, bezpieczny i niedrogi lek, który od wielu lat jest powszechnie stosowany w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia, a niegdyś częściej przyjmowany na ból i gorączkę. Jego stosowanie było bardzo popularne podczas pandemii tzw. grypy hiszpańskiej w 1918 roku. Badania pokazały, że wspomniany farmaceutyk, oprócz dobrze znanych efektów przeciwzapalnych, może wpływać na wrodzoną i adaptacyjną odpowiedź immunologiczną, pomagając ludzkiemu układowi odpornościowemu zwalczać niektóre infekcje wirusowe.
Nadciśnienie przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych u osób i w średnim, i w starszym wieku.
Seniorzy są bardziej skoncentrowani, mniej obciążeni lękiem i mniej niespokojni psychicznie niż ludzie młodsi.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność