Liczba wyników: 890
Codzienne zażywanie multiwitaminowego suplementu może spowolnić osłabienie pamięci związane z wiekiem.
Mężczyźni, którzy regularnie dołączają do swojej diety kolorowe owoce i warzywa, są mniej narażeni na raka prostaty.
Niektóre testy wskazywały, że wyższy poziom kwasu foliowego (witamina B9) u seniorów może mieć wpływ na problemy poznawcze, irlandzcy medycy zauważają jednak, że witamina ta raczej wspomaga zdolności kognitywne.
Odpowiednia dawka czosnku w diecie może pomóc zapobiec stwardnieniu aorty, głównej tętnicy przenoszącej krew z serca.
Przyjmowanie witaminy D i wapnia dwa razy dziennie może zmniejszyć ryzyko ponownych zawrotów głowy.
Uczeni sprawdzili, na ile witamina D lub olej rybny mogą zapobiegać nowotworom lub chorobom układu krążenia.
Werbena cytrynowa to pochodzące z Ameryki Południowej zioło o intensywnym cytrusowym aromacie. Od dawna jest stosowana w medycynie tradycyjnej na różne dolegliwości, w tym dla wzmocnienia odporności i na stres. Docenia ją też przemysł kosmetyczny, bo roślina pomaga poprawić nawilżenie i elastyczność skóry. Sprawdź, jak szerokie ma zastosowanie.
„Kiełkujący" czosnek, czyli starsze główki czosnku z jasnozielonymi pędami wyrastającymi z ząbków zwykle lądują w śmietniku. Eksperci odkryli jednak, że taka forma czosnku ma nawet zdrowsze dla serca działanie przeciwutleniające niż świeższe warzywo.
Przyjmowanie większych ilości kofeiny podczas stosowania paracetamolu może spowodować uszkodzenie wątroby.
Istnieją znaczące różnice pomiędzy dwoma rodzajami witaminy D, przy czym witamina D2 ma wątpliwy wpływ na zdrowie człowieka, tymczasem D3 może usprawnić układ odpornościowy ludzi i wzmocnić obronę przed infekcjami wirusowymi, takimi jak COVID-19.