Liczba wyników: 18201
Od kilku lat wiadomo, że wielojęzyczność może poprawiać zdrowie mózgu. Teraz skupiono się na wpływie znajomości języków obcych na ryzyko choroby Alzheimera oraz łagodnych zaburzeń poznawczych. Wniosek jest jeden: warto stać się poliglotą.
To nie powrót patriarchatu, choć dla wyzwolonych pań nie brzmi zachęcająco. Prace domowe maja dobry wpływ na zdrowie. Naukowcy odkryli, że kobiety, które przez sześć godzin dziennie wykonywały prace domowe, chadzają na energiczny spacer lub parają się pielęgnacją ogrodu, były o 13 procent mniej narażone na rozwój raka piersi niż panie prowadzące siedzący tryb życia.
Zdrowy tryb życia obejmujący umiarkowane spożycie alkoholu, zdrową dietę, regularną aktywność fizyczną, odpowiedni sen i częste kontakty społeczne, przy jednoczesnym niepaleniu papierosów i unikaniu siedzącego trybu życia, zmniejsza ryzyko depresji.
Osoby, które dodają do diety większe ilości oliwy z oliwek, mogą zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, w tym z takich powodów, jak: choroby układu krążenia, rak i choroby neurodegeneracyjne. Co istotne, sięganie po oliwę zamiast tłuszczu zwierzęcego także dawało podobny efekt ochronny.
Allopurynol, środek stosowany w leczeniu dny moczanowej, może chronić przed rozwojem choroby nerek.
U niektórych ludzi wraz z wiekiem rozwijają się zaburzenia poznawcze. Aby zrekompensować to osłabienie, potrzebna jest pewna rezerwa poznawcza mózgu. Naukowcy z Uniwersytetu w Santiago de Compostela sprawdzili, jakie czynniki mogą pomóc w poprawie możliwości poznawczych i odkryli, że jednym z nich jest bogaty zasób słownictwa.
Praca na świeżym powietrzu przez wiele lat wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi u kobiet po pięćdziesiątce.
Trzeba regularnie szczotkować zęby nie tylko dla zdrowia ich samych, okazuje się, że odpowiednia higiena jamy ustnej pomaga uchronić się przed chorobmi serca.
Jak ustalono w badaniach, osoby z wyższym wykształceniem osiągają lepsze wyniki w testach pamięci i językowych niż ludzie o niższym poziomie edukacji. Co istotne, nie ma tu znaczenia ilość białka w mózgu odpowiedzialnego za rozwój choroby Alzheimera.
Codzienne picie herbaty parzonej z liści może zmniejszyć ryzyko demencji, mówią uczeni National University of Singapore.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność