Liczba wyników: 1500
Jim Carrey, popularny hollywoodzki aktor i komik, radzi jak pokonać depresję. Zapowiedział nawet, że napisze poradnik dotyczący walki z depresją. Główną tezą ksiązki miało być uznanie, że największy wpływ na nasze samopoczucie ma dieta. Choć rzecznik uznała tę zapowiedź za żart (podobno nie ma żadnej umowy z wydawcą), komik sugeruje, że wie, jak pozbyć się choroby.
Każdy doświadcza lęku czy niepokoju, ale jeśli takie stany emocjonalne się przedłużają, oddziałują zarówno na mentalne, jak i fizyczne samopoczucie. Jednym z ich efektów jest zaburzenie apetytu.
Wyższa aktywność fizyczna oznacza większe szanse na dłuższe zycie, mówią brytyjscy uczeni. Co istotne, nigdy nie jest za późno, by zacząć się ruszać i poprawić samopoczucie.
Twoje samopoczucie psychiczne nie pozostaje bez wpływu na układ trawienny. Kiedy się denerwujesz czy masz poczucie zagrożenia, proces trawienia spowalnia, a nawet się zarzymuje, to zaś oznaczać może skurcze jelitowe i biegunkę.
Ból pleców? Któż go nie zna. Ból nie tylko uniemożliwia wykonywanie najprostszych czynności. Negatywnie wpływa na samopoczucie, powodując nawet frustracje. Dlatego ważne jest, aby dbać o kręgosłup. Unikniemy przykrego bólu.
Przebywanie na łonie natury skutecznie poprawia nasze samopoczucie. Jeśli jednak nie mamy okazji pospacerować w lesie czy popatrzeć na pietrzące się fale, warto włączyć telewizor lub odtwarzacz i obejrzeć film przyrodniczy.
Drobne zdarzenia mogą znacząco wpływać na nasze samopoczucie. Sposób, w jaki mózg człowieka ocenia ulotne negatywne bodźce może wpływać na długoterminowy dobrostan psychiczny.
Naukowcy wyliczyli, biorąc pod uwagę m. in. pogodę, samopoczucie oraz finanse, że przedostatni poniedziałek pełnego tygodnia stycznia to najgorszy dzień w roku. W tym roku przypada on już dziś - czyli 16 stycznia.
Nasze samopoczucie zależy od jakości powietrza, którym cały czas oddychamy. W ramach akcji pisania „Listów dla Ziemi", dziadkowie wraz z wnukami mogą zadbać o czystość powietrza.
Im bardziej się starzejemy, tym częściej narzekamy na zdrowie. Prawdą jest, że w szóstej i kolejnej dekadzie życia ryzyko rozwoju rozmaitych chorób wzrasta, niemniej jednak nie oznacza to, że jesteśmy zdani na kiepskie samopoczucie.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność