Liczba wyników: 1234
Na Uniwersytecie w Granadzie określono optymalną liczbę kroków, przy której większość ludzi zyskuje najznaczniejsze korzyści. Pokazano też, że tempo, w jakim się chodzi, może przydać określonych profitów dla zdrowia.
Wydawałoby się, że szeroki wachlarz wyboru jest postrzegany jako coś pozytywnego, okazuje się jednak, że osoby stojące przed większą liczbą opcji, niż są w stanie faktycznie rozważyć, chcą podjąć dobrą decyzję, ale nie są w stanie tego zrobić.
Pokojowa Nagroda Nobla za rok 2023 została przyznana Narges Mohammadi za walkę z uciskiem kobiet w Iranie oraz walkę na rzecz promowania praw człowieka i wolności dla wszystkich ludzi, czytamy w oświadczeniu Komitetu Noblowskiego. Jej odważne działanie skutkowało ogromnymi kosztami osobistymi. W sumie aresztowano ją 13 razy, pięć razy ją skazano - łącznie na 31 lat więzienia i 154 baty. Obecnie pani Mohammadi przebywa w więzieniu.
Dzięki sztucznej inteligencji już wkrótce będziemy mogli po naciśnięciu jednego przycisku przewidzieć ryzyko rozwoju poważnych chorób w późniejszym życiu.
Liczba kroków, które należy wykonać każdego dnia, aby zacząć dostrzegać korzyści dla swojego zdrowia, jest niższa niż wcześniej sądzono. Warto jednak pamiętać, że więcej spacerów to wyższe szanse na zdrowsze i dłuższe życie.
Ludzie, którzy stosowali dietę bogatą w ultra przetworzoną żywność dostarczali sobie więcej kalorii i bardziej przybierali na wadze niż wtedy, gdy jedli minimalnie przetworzoną żywność. Taką różnicę odnotowano, mimo że posiłki miały taką samą liczbę kalorii i makroskładników.
Kobiety, które kiepsko sypiają, mają tendencję do przejadania się i stosowania diety o niższej jakości. Niedostatecznie dugi czy dobry sen może więc także pośrednio zwiększać ryzyko chorób serca i otyłości.
Przyjmowanie witaminy D i wapnia dwa razy dziennie może zmniejszyć ryzyko ponownych zawrotów głowy.
Kwas acetylosalicylowy może zmniejszać ryzyko nowotworów układu pokarmowego o 22 do nawet 38 proc.
Zarówno gorące, jak i zimne otoczenie wywołuje reakcję stresową w organizmie człowieka i może prowadzić do problemów sercowo-naczyniowych.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność