Liczba wyników: 3759
Słodki, słony, kwaśny, gorzki – zgodnie z powszechnym wyobrażeniem to właśnie w tych czterech kategoriach nasz zmysł smaku klasyfikuje to, co jemy. Tymczasem już od blisko 20 lat w świecie smaków obecny jest także i piąty, pozornie nowy, lecz doskonale znany. Tajemniczy umami to w rzeczywistości prawdopodobnie najbardziej popularny smak w domowej kuchni, i to nie tylko tej z Dalekiego Wschodu, gdzie powstała jego nazwa, ale i naszej rodzimej, obfitującej w aromatyczne sosy i sycące zupy.
O tym napoju - jednym z najpopularniejszych na świecie - mówi się wiele. Jednak liczne spośród obiegowych opinii na temat jego smaku, właściwości czy pożądanego wyglądu mijają się z prawdą. Kawa, bo o niej mowa, skrywa wiele tajemnic. Przedstawiamy te z nich, dzięki którym łatwiej będzie dokonać dobrego wyboru.
Uczeni oszacowali koszty niedostatecznej ilości snu. Brak odpowiedniego wypoczynku powoduje rozdrażnienie, zniechęcenie, spadek formy oraz wyczerpanie.
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia) obchodzony był pod hasłem "Brak działań dziś, brak leków jutro". Jego celem było zwrócenie uwagi na nadużywanie antybiotyków, a przez to - rozwój oporności na nie. Antybiotyki są znane od 1928 roku, kiedy to Alexander Fleming odkrył penicylinę. Był to milowy krok w dziejach medycyny, wierzono nawet, że w krótkim czasie uda się całkowicie wyeliminować zakażenia. Nie przewidziano wówczas, że nie tylko pojawią się nowe, ale przede wszystkim - że pojawią się szczepy bakterii odporne na antybiotyki. I że sami je stworzymy - stosując zbyt często tę grupę leków.
Główki czosnku cieszą się popularnością w kuchni jako źródło niezwykłego smaku i zapachu. Wielu kucharzy nie wyobraża sobie przygotowania określonych zup, sałatek, czy mięs bez kilku ząbków czosnku. Warzywo cenione jest jednak nie tylko ze względu na przymioty kulinarne, sięgali po nie już starożytni z powodu jego prozdrowotnych właściwości.
Specjaliści ds. zdrowia i żywienia zebrani na konferencji zorganizowanej przez International Sweeteners Association potwierdzili, że nie trzeba rezygnować ze słodyczy, należy natomiast kontrolować ich spożycie. Podczas konferencji wykazano, że niskokaloryczne słodziki mogą skutecznie zaspokoić naturalne u człowieka pragnienie słodkiego smaku, nie zwiększając ilości spożytych kalorii i nie powodując przyrostu masy.
Herbata to jeden z najszlachetniejszych napojów na świecie. Przebogata tradycja jej parzenia przywędrowała do nas wraz z różnymi jej gatunkami. Warto wiedzieć, jak je przyrządzać, by wydobyć z herbaty to, co najważniejsze – głębię smaku i aromatu, ale też moc właściwości prozdrowotnych, które kryją się w tym wyjątkowo popularnym w naszym kraju napoju.
O tym, że łatwiej żyje się mając obok siebie kogoś bliskiego wiedzą wszyscy, o tym jak bliskość lub jej brak wpływa na zdrowie informują amerykańscy naukowcy.
Podczas prezentacji komedii "Diabeł ubiera się u Prady" aktorka Meryl Streep narzekała na brak głównych ról dla kobiet w średnim wieku.
Placówki medyczne nie przykładają wystarczającej wagi do prawidłowego prowadzenia dokumentacji medycznej pacjentów, choć są to dokumenty wpływające na przebieg leczenia, postępowania sądowe czy rozliczenia z NFZ – zarzuca Najwyższa Izba Kontroli. Największy bałagan panuje w przychodniach. W kartach pacjentów brakuje ważnych informacji na temat przebytych chorób, pobytów w szpitalu, czy chorób przewlekłych. Nieco lepiej sytuacja wyglądała w szpitalach, ale tam z kolei problemem jest zróżnicowana częstotliwość dokonywanych wpisów, wadliwa korekta błędów i brak prawidłowej autoryzacji wpisów. Przyczyna? Brak czasu oraz nienależyta staranność personelu.
Przeciwdziałanie utracie słuchu może zmniejszyć samotność wśród osób starszych