Liczba wyników: 189
Nasze upodobanie do owoców i warzyw, które nie mogą być uprawiane lokalnie ma szerokie implikacje. Żywność „podróżuje" po całym globie nim dotrze do konsumenta, a w efekcie nie zawsze można liczyć na świeże, najwyższej jakości produkty. Warto więc docenić możliwość serwowania sobie sezonowych warzyw i owoców - są pełne wartości odżywczych i szybko trafiają na nasze stoły.
W okresie jesienno-zimowym, tj. w czasie podwyższonego ryzyka zachorowania na grypę i przeziębienie, Polacy wydają miliony złotych na leki bez recepty. Kupujemy środki przeciwgorączkowe, na ból mięśni i głowy oraz preparaty wzmacniające odporność. Można jednak zaoszczędzić pieniądze i w przypadku gorszego samopoczucia zerknąć do domowej szafki, tam też można znaleźć skuteczny środek na stan podgorączkowy i spadek formy.
Zielone warzywa pobudzają system odpornościowy organizmu, przez co pomagają w walce z infekcjami. W tym okresie roku, kiedy przeziębienie można złapać niemal wszędzie, nowe odkrycia mogą zaoszczędzić konieczności inwestowania w medykamenty: takie warzywa, takie jak brokuły i brukselka są niezbędne do skutecznego działania układu odpornościowego.
Wraz z wiekiem rośnie prawdopodobieństwo rozmaitych chorób oczu. Nie chodzi tylko o pogarszającą się ostrość widzenia, ale o dolegliwości, z którymi często muszą zmagać się osoby dojrzałe i starsze. Poniżej odpowiedzi na powszechnie zadawane pytania o zdrowie oczu w starszym wieku.
Nowe badanie holenderskich naukowców pokazuje, że spożywanie owoców i warzyw, szczególnie tych o białym miąższu, pomaga zapobiegać udarom mózgu.
Cholesterol jest niezbędny w naszym organizmie, ale tak jak wszystko w nadmiarze, również zbyt wysokie jego stężenie może spowodować bardzo poważne problemy zdrowotne. Jak się przed nimi bronić?
Natura dostarcza kłopotów, np. w postaci zmarszczek, ale i przynosi jednocześnie antidotum na „zniszczenia", trzeba tylko umieć wykorzystać oferowane przez nią możliwości. Istnieje cały zestaw sposobów opierania się negatywnym skutkom upływu czasu.
Aby umysł długo pracował na pełnych obrotach, konieczna jest odpowiednia ilość kwasu foliowego w diecie. Takie są rekomendacje uczonych, którzy opublikowali wyniki swoich badań w Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Słoneczne dni zachęcają do spacerów. Wykorzystajmy letnie miesiące, by zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia. Aktywność fizyczna, słońce i dieta bogata w wapń i witaminę D będą sprzymierzeńcami w walce z osteoporozą.
Nauka daje nowe możliwości. Dziś wiedza na temat zbilansowanej diety i wpływu stylu życia na samopoczucie i funkcjonowanie jest powszechna. Coraz więcej ludzi ma dostęp do wyników bieżących badań na temat związku diety i ryzyka rozmaitych chorób. Okazuje się np. że niektóre produkty powinny znaleźć stałe miejsce w menu osób chorujących na nadciśnienie.