Liczba wyników: 3909
"Pielęgniarki diabetologiczne twoim wsparciem w leczeniu cukrzycy" - to hasło tegorocznych obchodów Światowego Dnia Cukrzycy, który przypada na 14 listopada. To okazja na zwrócenie uwagi, jak istotną rolę w opiece nad pacjentem diabetologicznym odgrywają pielęgniarki. W ramach kampanii "Dłuższe życie z cukrzycą" powstał film pt. "KONTAKT" z udziałem diabetyków oraz pielęgniarki diabetologicznej, który pokazuje, że regularna kontrola choroby pozwala na długie życie i uniknięcie najgroźniejszych powikłań cukrzycy.
Cztery lub więcej filiżanek zielonej herbaty plus dwie lub więcej filiżanek kawy to dla cukrzyków o 63 proc. niższe ryzyko śmierci w badanym okresie z jakiejkolwiek przyczyny.
Kiedy zbadano obszary mózgu odpowiadające za osłabienie umysłowe, okazało się, że większe zaangażowanie społeczne powstrzymuje niekorzystne zmiany związane ze starzeniem się.
Leki powszechnie stosowane w różnych schorzeniach, w tym przy alergiach, przeziębieniach, nadciśnieniu i depresji, mogą mieć zwiazek ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia łagodnych zaburzeń myślenia i pamięci, szczególnie u osób z genetycznymi czynnikami ryzyka choroby Alzheimera.
Lęk, gniew, rozpacz, to naturalne emocje w stresujących chwilach. W warunkach pandemii jeszcze dodatkowo mogą być nasilone. Stąd uczeni radzą, jak lepiej można je regulować, by nie zniszczyć swojego zdrowia - nie tylko emocjonalnego, ale też fizycznego.
Łysienie typu męskiego i przedwczesne siwienie oznacza wysokie ryzyko chorób serca jeszcze przed 40 rokiem życia. Otyłość również jest zagrożeniem, ale nieco niższym.
Być może oksytocyna, czyli tzw. "hormon miłości i przywiązania", pomoże w walce z koronawirusem.
Starsi zdrowi ludzie mogą sypiać krócej i jest to naturalne, mówią eksperci. Kiedy przeprowadzono eksperyment polegający na tym, że uczestnicy przez kilka dni pozostawali w łóżku, w ciemności przez 16 godzin na dobę - młodsi ludzie spali średnio 9 godzin, starsi zaś 7,5.
Osoby starsze, które przed pandemią Covid 19 zmagały się z poważnymi zaburzeniami depresyjnymi, nie doznają wyższego lęku i innych objawów depresji podczas pandemii.
Ryby powinny być stałym elementem naszej diety. Są bogatym źródeł wysokiej jakości łatwo przyswajalnego białka, minerałów i witamin. Jednak surowe, wędzone i peklowane produkty rybne nierzadko zawierają zarazki chorobotwórcze, zwłaszcza listerię.