Liczba wyników: 1218
Zdrowy tryb życia obejmujący umiarkowane spożycie alkoholu, zdrową dietę, regularną aktywność fizyczną, odpowiedni sen i częste kontakty społeczne, przy jednoczesnym niepaleniu papierosów i unikaniu siedzącego trybu życia, zmniejsza ryzyko depresji.
Powszechnie obecnie używane „ekologiczne" papierowe słomki do napojów zawierają trwałe i potencjalnie toksyczne substancje chemiczne.
Leki stosowane w leczeniu różnych chorób przewlekłych mogą utrudniać zdolność organizmu do utraty ciepła i regulowania temperatury wewnętrznej do optymalnego poziomu. Zaburzenia w termoregulacji mogą mieć poważne konsekwencje dla osób starszych leczonych z powodu chorób takich jak: rak, układ krążenia, choroba Parkinsona/demencja i cukrzyca.
W kolejnych latach następujących po operacji bariatrycznej dieta danej osoby oraz ilość czasu spędzanego na oglądaniu telewizji, graniu w gry wideo i korzystaniu z komputera są lepszym wskaźnikiem długoterminowej zdolności zachowania niższej wagi niż określone praktyki kontroli, takie jak liczenie kalorii.
Substancje chemiczne zaburzające gospodarkę hormonalną (EDC) znajdujące się w tworzywach sztucznych mogą przyczyniać się do ryzyka cukrzycy u kobiet.
Skóra witlinka pacyficznego ma właściwości przeciwstarzeniowe - może zapobiec powstawaniu zmarszczek.
Osoby, które przyjmują statyny, rodzaj leków obniżających poziom cholesterolu, mogą mieć niższe ryzyko wystąpienia udaru wywołanego krwotokiem śródmózgowym.
Rzadsze stosowanie soli w kuchni wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, niewydolności serca i choroby niedokrwiennej serca. Nawet w przypadku osób stosujących słynną dietę typu DASH zmniejszenie dawki soli może jeszcze bardziej poprawić zdrowie serca.
Drzewa klonowe są najbardziej znane z uzyskiwanego z nich syropu i pięknych jesiennych liści. Okazuje się też, że liście te nie tylko same ładnie wyglądają, ale mogą też zadbać o zachowanie młodego wyglądu skóry - ekstrakt z nich pomaga zapobiegać powstawaniu zmarszczek.
Istnieją znaczące różnice pomiędzy dwoma rodzajami witaminy D, przy czym witamina D2 ma wątpliwy wpływ na zdrowie człowieka, tymczasem D3 może usprawnić układ odpornościowy ludzi i wzmocnić obronę przed infekcjami wirusowymi, takimi jak COVID-19.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia