Liczba wyników: 1482
Cztery lub więcej filiżanek zielonej herbaty plus dwie lub więcej filiżanek kawy to dla cukrzyków o 63 proc. niższe ryzyko śmierci w badanym okresie z jakiejkolwiek przyczyny.
Kofeina może osłabić ryzyko rozwoju choroby Parkinsona u osób z określoną mutacją genową.
O kawie napisano bardzo wiele dobrego. Ogólnie rzecz ujmując, jej silne właściwości przeciwutleniające sprawiają, że może chronić nas przed różnymi chorobami. Okazuje się jednak, że w przypadku zaburzeń emocjonalnych nie jest polecana.
Według niemieckich uczonych, warto polecać wypijanie czterech kawy dziennie, szczególnie seniorom. Dzięki temu będą mieli silniejsze serca.
Napoje z kofeiną mogą sprawić, że czujemy się bardziej uważni i skupieni, jeśli jednak wypija się je wieczorem, mogą też opóźnić wewnętrzny zegar organizmu.
Badania wykazują, że picie kilku filiżanek kawy dziennie zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju stwardnienia rozsianego.
Wypijanie trzech-czterech filiżanek kawy dziennie może osłabić ryzyko rozwoju cukrzycy nawet o 25 procent.
Proszę, oto następny powód, by sięgnąć po filiżankę kawy - ten prawdopodobnie najpopularniejszy napój na świecie pomaga zapobiec pogarszaniu się wzroku.
Ludzie, którzy piją więcej niż cztery filiżanki kawy z kofeiną dziennie, mają znacznie zmniejszone ryzyko zgonu z niektórych form raka, w tym raka jamy ustnej.
Nowe badania wykazały, że kobiety, które piją kilka filiżanek kawy dziennie, mają znacznie niższe ryzyko raka trzonu macicy.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem