Liczba wyników: 202
Nie jest tajemnicą, że najlepsza gatunkowo jest kawa naturalna. Jest bardziej aromatyczna i ma intensywniejszy smak. Czy jednak ona również najlepiej "stawia nas na nogi" i czy jest dla nas zdrowa?
Ryż to nie tylko pożywny element zdrowych dań. Okazuje się, że można go wykorzystać także jako preparat czyszczący, wskaźnik temperatury czy środek konserwujący. Ma rozmaite zastosowania przy drobnych kuchennych i spiżarnianych problemach.
Jedzenie jest paliwem dla naszego organizmu. Jeśli będziemy dostarczać mu pokarmów kiepskiej jakości, tzn. ubogich w składniki odżywcze i bogatych w tłuszcze trans, nasz organizm będzie źle funkcjonował i odbije się to nie tylko na wadze, wyglądzie skóry, włosów i paznokci, ale również na ogólnym samopoczuciu i nastroju. Co zatem jeść, gdy dopada nas chandra, a świat, w którym żyjemy, wydaje się najgorszym z możliwych miejsc?
Wzdęcia, mdłości, pieczenie w żołądku…wielu z nas bagatelizuje te objawy, uznając je za zwykłą niestrawność. Nie jest to odpowiedzialne zachowanie. Okazuje się bowiem, że choroba wrzodowa dotyka coraz większej liczby osób, a nieleczona może doprowadzić do bardzo poważnych powikłań.
Dopiero od kilku lat polskie społeczeństwo jest uświadamiane o tym jak ważną rolę pełnią te kwasy w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu – świadczą o tym liczne akcje promujące spożywanie ryb oraz reklamy produktów zawierających Omega-3. Lecz czy aby na pewno Polacy wiedzą wszystko o roli tych kwasów?
Stan zapalny jest normalnym elementem funkcjonowania układu odpornościowego: to odpowiedź organizmu na infekcje lub urazy. Ale nieuzasadnione zapalenie może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
To, co jemy, wpływa na nasze zdrowie. Niestety, często dopiero choroba skłania nas do zastanowienia, czy nasz jadłospis jest odpowiedni. O tym, jak odpowiednio dobrana dieta może wpływać na nasze zdrowie i czy w ten sposób można zapobiec nowotworom, mówi Aleksandra Kapała, lekarz ze Szpitalnego Zespołu Żywieniowego w Centrum Onkologii - Instytucie w Warszawie.
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia około 55% energii w zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diecie powinno pochodzić z węglowodanów złożonych. Ich głównym źródłem są produkty zbożowe. W przypadku osoby dorosłej wskazane jest spożywanie co najmniej trzech do pięciu porcji pełnego ziarna dziennie.
Po otwarciu butelki może spotkać nas duży zawód, kiedy złocisty trunek okaże się jedynie gazowanym napojem alkoholowym. Wielbiciele piwa grzmią na forach i mają dużo racji, ponieważ bardzo często, piwo dostępne na rynku z prawdziwym piwem wspólną ma tylko nazwę. Piwowarzy informują, na co zwrócić uwagę kupując piwo.
Bóle zębów to jedna z najbardziej nieprzyjemnych dolegliwości. Gdy dodatkowo bolą dziąsła to życie może stać się naprawdę uciążliwe. Sposobów zapobiegania bólu zębów czy dziąseł można poszukać w apteczce zielarskiej. Naturalne metody trzeba jednak zacząć stosować odpowiednio wcześnie, najlepiej profilaktycznie lub niezwłocznie, gdy problem zaczyna się pojawiać. W przeciwnym razie bez fachowej pomocy stomatologa się nie obejdzie. Nie zapominajmy jednak o tym, by regularnie kontrolować stan zdrowia jamy ustnej u stomatologa.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi