Liczba wyników: 1220
Dieta bogata w tłuszcze trans może zwiększać ryzyko demencji, ogranicz produkty z ich zawartością, żeby móc liczyć na zachowanie wysokiego poziomu zdolności poznawczych także w starszym wieku.
Pacjenci hospitalizowani z powodu zapalenia płuc wywołanego przez Covid-19 są obarczeni wyższym ryzykiem rozwoju demencji niż osoby z innymi rodzajami zapalenia płuc.
Ryzyko depresji, utraty niezależności i demencji istotnie zwiększa się w przypadku znacznego osłabienia słuchu. Jednakże noszenie aparatu słuchowego poprawia nie tylko jakość życia osób starszych, ale i chroni ich przed rozwojem wspomnianych dolegliwości.
W niedalekiej przyszłości ludzkość będzie musiała zmierzyć się z ogólnoświatową "epidemią" choroby Alzheimera i innych rodzajów demencji. Liczby, jakie dotychczas przedstawiali naukowcy, są niedoszacowane, uważają eksperci z Wielkiej Brytanii.
Jak wynika z nowego francuskiego badania, starsi pacjenci przyjmujący leki nasenne i obniżające poczucie lęku, mają znacząco wyższe ryzyko demencji w porównaniu do osób nie stosujących tych farmaceutyków.
Według badań z udziałem osób w wieku 50 - 74 lata, picie kawy lub herbaty może wiązać się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji. Picie kawy oznaczało też niższe zagrożenie otępieniem poudarowym.
Wszyscy już wiedzą, że zdrowa dieta może korzystnie wpływać na mózg. Jednak według nowego badania opublikowanego w magazynie Neurology, istotne może być nie tylko, co się je, ale także jakie pokarmy się łączy - wpływa to na poziom ryzyka demencji.
Nadpłacone rachunki lub przeciwnie, zaległości nie wynikające z problemów finansowych, trudności z rozumieniem bankowych wyciągów, błędy przy dokonywaniu wpłat i przelewów mogą być pierwszymi sygnałami zwiastującymi chorobę Alzheimera lub inny rodzaj demencji - wskazują badania Alzheimer Disease Research Centre na Uniwersytecie Alabamy.
Od jakiegoś czasu eksperci wiedzą, że istnieje związek pomiędzy zaburzeniami słuchu a rozwojem demencji, teraz opracowano teorię dotyczącą tego, w jaki sposób utrata słuchu może wywoływać otępienie. Uczeni sądzą, że dostatecznie wczesne zaradzenie upośledzeniu słyszenia może pomóc w zapobieganiu chorobie.
Dietetycy od dawna zalecają, żebyśmy jedli więcej błonnika. Wiadomo, że jest bardzo ważny dla zdrowego układu pokarmowego, a także przydaje korzyści sercowo-naczyniowych, takich jak obniżony poziom cholesterolu. Teraz ustalono, że błonnik jest również ważny dla zdrowia mózgu. Japońscy uczeni wykazali, że dieta bogata w ten składnik wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju demencji.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji