Liczba wyników: 18192
Jedzenie drobiu, ryb, oliwy z oliwek, które stanowią główne elementy diety śródziemnomorskiej, pozwala ochronić się przed demencją.
Dołączenie do swojego jadłospisu produktów z duża zawartością wapnia osłabia prawdopodobieństwo wystąpienia kamieni nerkowych u osób najbardziej zagrożonych tą dolegliwością.
Wskaźniki cukrzycy typu 2 są niższe w krajach, w których czarna herbata jest popularnym napojem.
Dieta śródziemnomorska, o ile obfituje w oliwę z oliwek, jest związana ze wzrostem stężenia osteokalcyny, co daje ochronne działanie na układ kostny.
Niektóre problemy ze wzrokiem są niemal nie do uniknięcia, ale przed wieloma różnymi dolegliwościami, można by się uchronić. Profilaktyka obejmuje m. in. odpowiednią dietę. Istnieją produkty szczególnie rekomendowane dla zachowania dobrego wzroku.
Warzywa mogą pomóc w zapobieganiu ostremu zapaleniu trzustki, wynika z nowych badań. Znajdująca się poniżej żołądka trzustka uwalnia enzymy trawienne. Jej ostre zapalenie stanowi potencjalnie zagrażającą życiu dolegliwość, która występuje wówczas, gdy enzymy zaczynają trawić samą trzustkę.
Codzienne spożywanie gorzkiej czekolady może zmniejszyć ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak ataki serca i udary mózgu u osób z zespołem metabolicznym.
Amerykańscy badacze odkryli, że kobiety, które regularnie ćwiczą, mogą być mniej narażone na rozwój łuszczycy.
Ludzie, którzy starają się zachować zdrowe serce, mają większe szanse powstrzymać także rozwój nowotworów.
Osoby, które regularnie jedzą czekoladę, muszą uważać na utrzymanie odpowiedniej wagi i szczególnie dbać o zęby, ale dobrą wiadomością jest ta, że obniżają dzięki temu ryzyko chorób serca.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi