Liczba wyników: 707
Optymistyczne myślenie od dawna jest przedstawiane jako klucz do szczęścia, dobrego zdrowia i długowieczności, ale może również mieć związek z podejmowaniem błędnych decyzji, co ma szczególnie poważne konsekwencje dla kondycji finansowej. Okazuje się też, że bardzo optymistyczne nastawienie może się wiązać osłabieniem zdolności poznawczym.
Od dawna mówi się o tym, że nadmiar soli oznacza poważne zagrożenie dla zdrowia, może bowiem prowadzić do nadciśnienia i związanych z nim chorób serca. W efekcie coraz więcej ludzi zwraca uwagę na ilość soli w diecie, ale niektórzy przesadzają także w jej ograniczaniu, tymczasem niedobór tego składnika także jest szkodliwy.
Choć odwrócony kredyt hipoteczny jest od dawna bardzo popularny w krajach wysoko rozwiniętych (USA, Europa Zachodnia), w Polsce na razie żaden bank nie zawarł go w swojej ofercie. Jak informują specjaliści ds. bankowości, wiele banków już podjęło pracę nad tą formą kredytu, niestety jeszcze w tym roku raczej nie będą go oferować - podaje Gazeta Bankowa.
Filozofowie i naukowcy od dawna interesują się tym, jak umysł przyjmuje nieuchronność śmierci, zarówno poznawczo, jak i emocjonalnie. Można by się spodziewać, przykładowo, że przypomnienie o śmiertelności, np. o nagłej śmierci ukochanej osoby, wprowadzą nas w stan obezwładniającego lęku przed nieznanym. Tak się jednak nie dzieje. Jeśli perspektywa śmierci jest tak niejasna, dlaczego nie drżymy w ciągłym strachu z tego powodu?
Niemal zupełnie płaska wyspa u wybrzeży tunezyjskiej Afryki to od dawna raj dla wszystkich, którzy szukają spokoju, relaksu i mnóstwa słońca, a równocześnie miejsce, w którym spotkać można obok siebie różne kultury, religie i obyczaje. Jeśli dodać do tego wiele możliwości różnorodnej rozrywki Djerba jawi się jako turystyczny raj - pradziewa "wyspa marzeń".
Już od dawna wiadomo, że częste jedzenie w barach i restuaracjach może być niekorzystne dla naszego zdrowia i sylwetki, bo mamy wówczas znacznie mniejszą kontrolę nad jakością składników posiłków oraz dawkami w nich cukru, soli, czy tłuszczu. Teraz okazuje się, że taki sposób odżywiania się może też zwiększyć ryzyko raka.
Od dawna znana jest prosta rada - wypicie szklanki ciepłego mleka przed położeniem się do łóżka zapewni spokojny sen. Takie właściwości mleka są powszechnie przypisywane tryptofanowi, ale odkryto też mieszankę peptydów tego napoju, zwaną hydrolizatem kazeiny i trypsyny (CTH), która łagodzi stres i poprawia sen.
Czy doświadczenie piękna wymaga analiz? Czy zmysłowe przyjemności, takie jak jedzenie czy seks, mogą być piękne? Pytania tego rodzaju od dawna zajmują filozofów, a Immanuel Kant wysunął słynne twierdzenie, że piękno wymaga określonego myślenia, w przeciwieństwie do zmysłowej przyjemności, która - jak powiedział - nigdy nie może być uznana za piękną.
Filozofowie i naukowcy od dawna interesują się tym, jak umysł przetwarza nieuchronność śmierci, zarówno poznawczo, jak i emocjonalnie. Można by się na przykład spodziewać, że przypomnienie o ludzkiej śmiertelności - powiedzmy nagła śmierć ukochanej osoby - wprawi nas w stan obezwładniającego strachu przed nieznanym. Tak się jednak nie zdarza. Jeżeli perspektywa śmierci jest tak niezrozumiała, dlaczego nie drżymy w ciągłym przerażeniu z tego powodu?
Dietetycy od dawna zalecają, żebyśmy jedli więcej błonnika. Wiadomo, że jest bardzo ważny dla zdrowego układu pokarmowego, a także przydaje korzyści sercowo-naczyniowych, takich jak obniżony poziom cholesterolu. Teraz ustalono, że błonnik jest również ważny dla zdrowia mózgu. Japońscy uczeni wykazali, że dieta bogata w ten składnik wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju demencji.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność