Liczba wyników: 164
Jak wynika z danych Amerykańskiego Urzędu Statystyki (The U S Census Bureau), w 2010 roku aż 15,1% ludności USA mieszkało poniżej federalnego poziomu ubóstwa - to najwyższy wskaźnik ubóstwa od 1993 roku i wzrost z 14,3% w 2009 roku.
Często powtarzane i rozpowszechniane przekonania wydają się być prawdziwe, jednym z przystosowań umysłu jest bowiem internalizowanie i branie za pewnik tego, co stale utrwalane. Tymczasem prawda może być zupełnie inna. Warto zweryfikować popularne mniemania na temat możliwości naszych umysłów i sposobów ich funkcjonowania.
Lew Tołstoj zwykł mawiać, że nie czas się spieszy, ale to my nie nadążamy – tak jakby przewidział skutki błyskawicznego postępu cywilizacji. Z tym radzą sobie młodzi, z których aż 96% w wieku od 15 do 24 lat korzysta z Internetu. Jednak ci, którzy pamiętają nie tak odległe czasy maszyn do pisania często zostają w tyle. To dla nich powstała ogólnopolska kampania społeczna Akademii Allegro, która pomaga nadrobić braki.
Cukier, sól (sód) i tłuszcze nasycone to główne żywieniowe czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych. W codziennej diecie trzeba je eliminować, bądź mocno ograniczać. Jak jednak „poradzić sobie" bez ulubionych smaków na talerzu? Eksperci programu "Wiem, co wybieram" radzą jak wprowadzić w życie zmiany w odżywianiu i proponują zdrowsze zamienniki produktów.
Połowa Polek (52%) przyznaje, że w skutecznym odchudzaniu najbardziej przeszkadza im brak silnej woli i konsekwencji w zmianie nawyków żywieniowych. Dlatego, jeśli mamy problemy z wagą, szukamy diety cud, która pozwoli nam szybko i skutecznie schudnąć. Czy zawsze jest ona odpowiedzią na konkretny problem, który uniemożliwia nam pozbycie się zbędnych kilogramów? Dziś obalamy mity dotyczące „diety cud".
Procesu starzenia nie da się powstrzymać, można go jednak przyhamować. Wszystko zależy od tego, jak ludzie się „prowadzą", a dokładniej, co jedzą, ile czasu są w stanie poświecić na aktywność fizyczną, czy regularnie wykonują badania profilaktyczne, etc. Eksperci niczym mantrę nieustannie wymieniają te wszystkie czynniki zdrowego sposobu życia. Dlaczego? Z bardzo prostej przyczyny - po prostu są skuteczne.
Pierwszy krok w kierunku zdrowszego życia to modyfikacja diety i pozbycie się innych „niezdrowych" przyzwyczajeń żywieniowych. Dobrym początkiem jest wprowadzenie owsianych otrąb do swojego codziennego menu, które zawierają dużo błonnika i beta glukanów.
Na kłopoty z pamięcią skarży się nawet co trzecia osoba powyżej 65. roku życia. Jednym z najprostszych – i najmniej docenianych – sposobów na utrzymanie intelektu w dobrej formie jest właściwy sposób odżywiania.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadza kontrole u 2000-2500 producentów rocznie. W trakcie kontroli inspektorzy IJHARS sprawdzają m.in. prawidłowość znakowania żywności. Zdarza się, że producenci umieszczają informacje na etykiecie, które mają zachęcić konsumenta do wyboru danego produktu, sugerując, że posiada specjalne właściwości, podczas gdy wszystkie podobne środki spożywcze posiadają takie właściwości.
Odrobina soli jest dobra dla naszego organizmu, ale zbytnia jej ilość może narazić konsumentów na niebezpieczeństwo utraty zdrowia.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później