Liczba wyników: 4264
W swoim dążeniu do wykonania wszystkiego na czas niektóre kobiety ignorują objawy cichego zawału serca, ostrzegają kardiolodzy.
Typowa zachodnia dieta wysokotłuszczowa może zwiększać ryzyko doświadczania bólu u osób z takimi problemami, jak cukrzyca lub otyłość.
Odpowiedź na stosunkowo zwięzłe pytanie: „jak to, co jemy, wpływa na nasze starzenie się?", jest nieuchronnie złożona. Podczas gdy większość analiz dotyczy wpływu pojedynczego składnika odżywczego na daną funkcję organizmu, ogólnie zdrowa dieta musi być rozważana na podstawie całych zestawów składników odżywczych.
Cierpiące na bezsenność osoby starsze są bardziej narażone na osłabienie pamięci i długotrwałe zaburzenia funkcji poznawczych, takie jak demencja.
Ze statystyk wynika, że zaburzenia lękowe dotykają około jednego na sześciu dorosłych Amerykanów. Najpowszechniejsze są: lęk napadowy, stres pourazowy, zespół obsesyjno-kompulsywny i lęk społeczny. Teraz sprawdzono relację między krótkimi napadami niepokoju i bruksizmem a stresującymi sytuacjami społecznymi.
Szałwia może poprawić pamięć. Brytyjczycy odkryli, że osoby przyjmujące kapsułki z olejem szałwiowym, znacznie lepiej wypadali na teście zapamiętywania słów.
Jeśli już przyjmujesz jakiś środek rozrzedzający krew, coraz więcej badań sugeruje, że nie warto sięgać po drugi.
W 2022 roku literackiego Nobla przyznano Annie Ernaux „za odwagę i chirurgiczną precyzję, z jaką ujawnia korzenie, wyobcowanie i zbiorowe ograniczenia co do osobistej pamięci".
W tym roku nagrodę Nobla w dziedzinie chemii otrzymały trzy osoby: Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal oraz K. Barry Sharpless. Uczeni zostali nagrodzeni „za rozwój tzw. chemii ‘klik' i chemii bioortogonalnej".
Zaburzenie funkcji poznawczych w wyniku ciężkiego COVID-19 jest podobne do tego, które rozwija się między 50 a 70 rokiem życia i może być równoznaczne z utratą nawet 10 punktów IQ, mówią uczeni z University of Cambridge i Imperial College London.
Przeciwdziałanie utracie słuchu może zmniejszyć samotność wśród osób starszych