Liczba wyników: 149
Jeśli chcesz schudnąć czy po prostu pozostać zdrowym, sposób odżywiania się jest kluczowym czynnikiem. Odpowiednie składniki odżywcze nie tylko zmniejszają obwód w talii, ale także przydają energii, poprawiają nastrój i powstrzymują rozwój różnych chorób. Nie jest ważne jedynie co się je, ale kiedy, przekonują uczeni z Uniwersytetu w Tel Aviv.
Jesteśmy przyzwyczajeni do określonego jadłospisu, a do nieznanego jedzenia podchodzimy z dużą ostrożnością - często jesteśmy skłonni spróbować czegoś nowego tylko w określonych sytuacjach, np. na wakacjach. Tymczasem warto poszukać nowych elementów menu - niektóre niestandardowe produkty mają zaskakująco silny wpływ na samopoczucie.
Często mówi się o cholesterolu, znacznie rzadziej o trójglicerydach, rodzaju tłuszczu we krwi i tkankach (głównie w tkance tłuszczowe) złożonym z cząsteczek stanowiących sposób na przechowywania nadmiaru kalorii. Warto więc wiedzieć, jaki mają wpływ na zdrowie i jak zmniejszyć ich ilość.
Niektóre produkty powinny być wręcz przepisywane przez lekarzy. Ich działanie nie zawsze jest tak intensywne jak wpływ farmaceutyków, ale stanowią dość silne naturalne leki na powszechne schorzenia. Poza tym są uważane za smaczne przekąski lub apetyczne dodatki do głównego posiłki.
Zaopiekowanie się zwierzakiem pomaga żyć dłużej - chroni przed m. in. przed zawałami i depresją.
Z danych GUS wynika, że w roku 2011 z usług tradycyjnego lecznictwa uzdrowiskowego skorzystało w Polsce ponad 630 tys. osób – o 1,2% więcej niż w 2010 roku. Nasz kraj ma niezaprzeczalne, wieloletnie tradycje w zakresie korzystania z naturalnych zasobów w leczeniu różnych schorzeń. Nie każdy jednak wie, że w Polsce pozyskuje się solankę siarczkową o najsilniejszym na świecie składzie, która wykorzystywana jest m.in. w balneoterapii.
Polacy nie wykonują podstawowych badań profilaktycznych! Jak wynika z „Raportu na temat zdrowia Polaków”, który został opracowany przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Warszawie w 2011 roku, nie mierzymy regularnie ciśnienia, nie sprawdzamy poziomu cholesterolu ani cukru we krwi. Zgodnie z dawnymi przekonaniami idziemy do lekarza dopiero wtedy, kiedy coś nam dolega i kiedy nie pomagają żadne leki dostępne bez recepty. Dlaczego tak się dzieje? Przecież tak wiele kampanii społecznych uświadamia nas, że lepiej zapobiegać niż leczyć.
Wysoki indeks glikemiczny diety wiąże się z gorszym rokowaniem raka jelita grubego.
Jesienią nie powinniśmy rezygnować ze świeżych warzyw i owoców, będących źródłem naturalnych witamin wzmacniających odporność organizmu. Warto sięgać zwłaszcza po produkty z krajowych upraw i własnego ogrodu.
Dieta śródziemnomorska, o ile obfituje w oliwę z oliwek, jest związana ze wzrostem stężenia osteokalcyny, co daje ochronne działanie na układ kostny.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję