Liczba wyników: 12769
Powszechnie wiadomo, jakie są czynniki ryzyka chorób serca: unikanie palenia papierosów, zachowania odpowiedniej wagi, podejmowanie aktywności fizycznej, obniżenie ciśnienia i poziomu cholesterolu. Istnieją jednak także mniej oczywiste, ale bardzo silne drogi do obniżenia prawdopodobieństwa rozwoju tych dolegliwości .
Z rodziną najlepiej wypada się na zdjęciach? Być może, ale bez niej jest nam chyba o wiele trudniej - przypomina w swoim najnowszym dziele, "Domu na weekend", reżyser Hans-Christian Schmid.
Nadmiar tłuszczu w krwi, mięśniach i wątrobie może zwiększać ryzyko osteoporozy.
Migdały mogą poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi i wyeliminować skoki poziomu glukozy po jedzeniu, wynika z badań w Kanadzie.
Długie letnie słoneczne dni i wysokie temperatury to nie tylko doskonała okazja do weekendowej ucieczki z miasta i wypoczynku na świeżym powietrzu. To również czas, w którym sercowcy, przewlekle chorzy i osoby starsze muszą na siebie szczególnie uważać - alarmują lekarze.
Nowe kompleksowe badania włoskie wykazały, że osoby, u których zdiagnozowano raka, są mniej narażone na chorobę Alzheimera i vice-versa.
Rola dziadków w życiu rodziny jest trudna do przecenienia. Szczególnie podkreślane są pozytywne efekty rozwoju psycho-społecznego wnuków, które mają dziadka lub babcię „pod ręką". Okazuje się także, że seniorzy sprawiają, iż dieta stosowana w danym domu jest zdrowsza.
Lek stosowany w leczeniu cukrzycy może zmniejszyć ryzyko wystąpienia demencji o 20 procent.
Japonia jest krajem o rekordowej liczbie stulatków. Niektórzy uważają, że kluczem do długowieczności mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni jest stosowana przez nich dieta.
Nowe badania wykazały związek pomiędzy podwyższonym wskaźnikiem masy ciała (BMI) i zwiększonym ryzykiem kamicy żółciowej.
Nowe technologie: "gadżety" noszone przy ciele pomagają zbierać informacje zdrowotne bez przerwy