Liczba wyników: 3301
Stworzenie szczepionek przeciwko niektórym chorobom zakaźnym i upowszechnienie ich stosowania od dziesięcioleci uznaje się za jedno z największych osiągnięć ludzkości. Szczepionki chronią przed chorobami czasem pozornie banalnymi, ale obciążonymi groźnymi powikłaniami, takimi jak grypa, odra, ospa wietrzna, krztusiec, świnka, itp. Szczepionka może dziś ochronić nawet przed zachorowaniem na raka, wywoływanego infekcją wirusem brodawczaka ludzkiego. Dzięki szczepieniom udało się całkowicie wyeliminować ospę prawdziwą, a kilka kolejnych chorób może zniknąć ze światowych meldunków epidemiologicznych w niedalekiej przyszłości.
Przyspieszone bicie serca, ciągły ból głowy, spocone dłonie – to typowe objawy stresu, które zapewne każdy z nas doświadczył już niejednokrotnie. Na jego działanie szczególnie narażone są osoby zmagające się z chorobą przewlekłą. Jak więc nie dopuścić do tego, by stres przejął kontrolę nad naszym życiem? Dlaczego ten przewlekły działa na nas negatywnie? I czy informacja o chorobie może wzmagać w nas uczucie niepokoju?
Choroby serca to główna przyczyna śmierci na całym świecie, odpowiadają za około jedną trzecią wszystkich zgonów. Co istotne, ich rozwój w dużej mierze jest wywoływany czynnikami, które daje się modyfikać - np. dietą. Okazuje się, że nadmiar cukru w jadłospisie sprzyja problemom z sercem.
Choć marzymy o gładkiej i promiennej skórze, większość z nas zmaga się z niedoskonałościami, zmarszczkami, nadmiernym przesuszeniem czy innymi dolegliwościami. Problemy te może powodować nieodpowiednia dieta lub niedostateczna pielęgnacja skóry. Jednak najbardziej prawdopodobną przyczyną problemów skórnych jest deficyt budulcowego składnika skóry – kolagenu.
Potrzeba odczuwania słodkiego smaku jest naturalna dla człowieka. Nic więc dziwnego, że słodycze tak bardzo nas kuszą i że tak trudno jest nam z nich zrezygnować. Paradoksalnie, im bardziej odmawiamy sobie słodkich pokarmów, tym większy mamy na nie apetyt. Czy jednak konieczna jest rezygnacja ze wszystkiego, co słodkie? Postanowiliśmy zmierzyć się z najpopularniejszymi obiegowymi mitami na temat słodyczy.
Komu z nas nie przemyka co roku przez głowę myśl, by wraz z nadejściem wiosny zrzucić kilka zbędnych kilogramów, aby następnie bez kompleksów powitać lato na plaży? Wiosna już za pasem, więc najwyższy czas pozbyć się zimowej warstwy ochronnej. Niespodziewanym sprzymierzeńcem w tej materii może okazać się kawa. Przedstawiamy jej trzy zaskakujące właściwości, dzięki którym szybciej wrócicie do formy.
Kobiety z trudem weszły do świata nauki. Mimo, że pokonywały stereotypowe wyobrażenia o swoich możliwościach intelektualnych, rzadziej i mniej chętnie doceniano ich osiągnięcia. To "efekt Matyldy", czyli pomijanie udziału kobiet naukowców w pracy badawczo-naukowej i przypisywanie ich osiągnięć mężczyznom-badaczom.
Metabolizm zmienia się zarówno w związku z poziomem aktywności fizycznej, jak i upływem czasu. Ma to znaczenie dla naszych wysiłków zachowania odpowiedniej sylwetki, bo spowolniona przemiana materii oznacza problemy z wagą.
Choć mało osób spędza ostatni dzień czasu zabaw na balowej sali, północ z wtorku na środę jest czasem granicznym, a różnica nastroju między mięsopustnym "wczoraj" a postnym "dziś" nadal jest odczuwana. Środa Popielcowa rozpoczyna Wielki Post - 40 dniowy czas pokuty, wyciszenia i zadumy.
Czy próchnicą można zarazić się przez pocałunek? Czy cola rozpuszcza zęby? Rozwiewamy najbardziej popularne wątpliwości związane z higieną i zdrowiem jamy ustnej.