Liczba wyników: 1503
Zielone otoczenie „chroni" przed udarem, zaś narażenie na zanieczyszczenia środowiska znacznie zwiększa zagrożenie udarem niedokrwiennym.
Drzewka oliwne, rosnące w krajach śródziemnomorskich, dają nam swój największy skarb - małe zielone owoce, z których powstaje ceniona we wszystkich kuchniach oliwa.
Zdaniem naukowców z Manchester i Cambridge dieta bogata w warzywa i owoce może uchronić przed zapaleniem stawów.
Oczywiście wszyscy znamy podstawowe zasady odżywiania się, które należy stosować chcąc zadbać o zdrowie i stracić na wadze. Dietetycy niczym mantrę powtarzają, że należy zrezygnować z ciężkich posiłków, ograniczyć słodycze i sięgać po warzywa i owoce. Brzmi banalnie, a wiadomo, że po pierwsze wcielenie w życie nowej diety to prawdziwe wyzwanie, po drugie zaś te ogólne wytyczne muszą być doprecyzowane, by dieta była skuteczna i smaczna. Warto też pamiętać, że niektóre owoce, warzywa, zboża, produkty mleczne to prawdziwe gwiazdy żywieniowe. Poza tym nietrudno przy ich konsumpcji liczyć kalorie, aby łatwiej zrzucić zbędne kilogramy. Warto rozważyć włączenie tych produktów do dziennego menu.
Dodatkiem do wiosennych kanapek i sałatek mogą być nie tylko warzywa ale i kiełki.W kiełkach znajdziemy wiele cennych składników odżywczych i witamin.
Już tego lata rozpoczną się zdjęcia do pełnometrażowej wersji popularnego brytyjskiego serialu "Downton Abbey". Focus Features dało zielone światło na realizację filmu.
Mróz i suche powietrze w pomieszczeniach nie służą włosom. Także zimowa dieta, uboga w świeże warzywa i owoce, dodatkowo je osłabia.
Badania naukowców z Francji potwierdziły pogląd, że dieta bogata w ryby, owoce, warzywa oraz kwasy tuszowe omega - 3 przeciwdziała procesom demencji.
Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.
Mangostan właściwy (łac. Garcinia mangostana) to wiecznie zielone drzewo, które rośnie w Indonezji, Malezji i Tajlandii. W tradycyjnej tajskiej medycynie części owoców tego drzewa są wykorzystywane w leczeniu wielu dolegliwości, m. in. dla zwalczania infekcji skóry, powstrzymania biegunki czy dla gojenia się ran.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi