Liczba wyników: 519
Amerykanie obliczyli, że jedynie 48 proc. osób w wieku 50 - 80 lat, które przyjmują leki na nadciśnienie lub zmagają się ze schorzeniami związanymi z nadciśnieniem, regularnie sprawdza ciśnienie krwi.
Sezon grillowy w pełni. Jak się okazuje, dobrze jest używać czarnego pieprzu do przygotowywanych potraw, okazuje się, że zmniejsza on ilość związków rakotwórczych w grillowanym mięsie.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Wielu z nas zaczyna od niej dzień i nie kończy na jednej filiżance. Jak się okazuje, napój ten może dać wiele korzyści prozdrowotnych, nawet przedłużyć życie.
Wyższy poziom optymizmu wiąże się z dłuższym życiem - dotrwaniem do co najmniej 90-tych urodzin, odkryto na Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Odkryto, że bakterie znajdujące się w tradycyjnej japońskiej marynacie mogą zapobiegać grypie.
Wahania temperatury, np. fale upałów, mogą mieć bardzo różny wpływ na wskaźniki infekcji i częstość chorób.
Kolejne badania wiążą stres z nowotworami. Okazuje się, że stresująca praca może sprzyjać rozwojowi raka.
Diety pełne czerwonego mięsa i tłustych potraw mogą sprzyjać utracie wzroku, szczególnie u seniorów, alarmują uczeni z University at Buffalo.
Nadmiar alkoholu i niewłaściwa dieta są poważnym zagrożeniem dla wątroby. Okres świąteczno-noworoczny jest więc szczególnie trudny dla zdrowia tego organu.
Właśnie rozpoczął się czas, w którym najczęściej przybieramy na wadze: okres od Halloween do Nowego Roku szczególnie sprzyja zyskiwaniu dodatkowych kilogramów.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem