Liczba wyników: 204
Nie warto wyrzucać pestek awokado, mogą się przydać, mają bowiem wiele dobroczynnych składników. Dobrze jest je wykorzystywać, by móc liczyć na lepsze zdrowie.
Pestki moreli od dawna są stosowane w medycynie alternatywnej, a ostatnio rozpowszechniono informacje o ich rzekomym antyrakowym działaniu. Sprawiło to, że coraz więcej ludzi po nie sięga, ale może to być niebezpieczne dla zdrowia, bo zawierają substancję, która jest w naszym organizmie rozkładana m. in. na cyjanek.
Opryszczka, czyli powracająca infekcja wirusowa, często pojawia się latem. Wśród czynników sprzyjających pojawieniu się jej znajduje się min. przedawkowanie promieni słonecznych.
Skóra znajdująca się pod wpływem czynników takich jak wiatr lub słońce narażona jest na podrażnienie i wysuszenie. Jednym ze sposobów poprawienia kondycji skóry jest wprowadzenie do codziennego jadłospisu suszonych moreli, będących cennym źródłem prowitaminy A i innych składników mineralnych.
Dynia to prawdziwa skarbnica witamin i soli mineralnych. W kuchni można wykorzystać zarówno miąższ, jak i pestki. Jesień to okres zbioru dyń i robienia z nich przetworów.
Naukowcy odkryli, że będąca antyoksydantem naringenina otrzymywana z gorzkiej substancji aromatycznej występującej w grejpfrutach mogłaby pomóc chorym na cukrzycę. Twierdzą oni, że naringenina może stymulować wątrobę do rozkładu tłuszczu, a zarazem zwiększać wrażliwość na insulinę.
Wśród bakalii znajdują się: wiórki kokosowe, słonecznik łuskany, daktyle drylowane, mak niebieski, migdały słodkie, migdały płatki, morela suszona, orzechy laskowe, orzechy pistacjowe, pestki dyni, śliwka suszona oraz orzechy włoskie.
Niesamowite właściwości naturalnych owoców i roślin w pielęgnacji skóry znane są od pokoleń. Już nasze babki wykorzystywały zbawienną moc owoców w codziennej pielęgnacji ciała - likwidując przebarwienia skóry sokiem z cytryny czy aplikując maseczkę z moreli dla pięknego, młodego wyglądu twarzy.
Codzienne spożywanie gorzkiej czekolady może zmniejszyć ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak ataki serca i udary mózgu u osób z zespołem metabolicznym.
Kolejne dobre wieści dla smakoszy. Jedzenie małej ilości wysokiej jakości gorzkiej czekolady jeden do trzech razy w miesiącu może pomóc powstrzymać niewydolność serca u kobiet, wynika z nowych badań.