Liczba wyników: 1563
Są niezastąpionym elementem świąt oraz spotkań rodzinnych i towarzyskich. Poza tym, są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Mowa oczywiście o bakaliach – przekąsce dla wszystkich.
Niektóre produkty mają „świetny PR", i doskonale sprzedają się jako bardzo zdrowe, tymczasem wcale takie nie są. Pewne arykuły stały się mniej dietetyczne, gdy przemysł spożywczy zaczął je mocno modyfikować, by miały dłuższą datę przydatności i lepiej smakowały, inne zyskały sławę bardzo zdrowych z różnych powodów, choć wcale takie nie są, w każdym razie, warto zerknąć na poniższą listę, by poprawić swój jadłospis.
Jeśli ktoś chce schudnąć, często rezygnuje z orzechów. Jakkolwiek bowiem orzechy zawierają dużo białka, są jednocześnie bogate w tłuszcze, co często sprawia, że osoby chcące zrzucić kilka kilogramów wykreślają je ze swojego menu. Jednak badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Australii pokazują, że można jeść np. migdały i schudnąć.
Bez względu na powód, który uniemożliwia nam dobry odpoczynek w ciągu tygodnia, zakładanie, że możemy to nadrobić przesypiając weekend, jest błędem. Eksperci z Penn State pokazują, że pomiary dotyczące zdrowia układu sercowo-naczyniowego, w tym tętna i ciśnienia krwi, pogarszają się w, kiedy sen jest ograniczony do pięciu godzin na dobę, a próba nadrobienia zaległości podczas weekendu jest niewystarczająca, aby wszystko wróciło do normy.
Dietetycy oraz specjaliści od żywienia od dłuższego czasu przekonują nas, że dieta bogata w warzywa i owoce ma korzystny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale i samopoczucie. W okresie wiosennego przesilenia, kiedy częściej odczuwamy osłabienie, senność czy bóle głowy i mięśni, warto szczególną uwagę zwrócić na produkty, które spożywamy, aby uzupełnić pozostałe po zimie niedobory witamin.
Stawy, czyli spojenia pomiędzy kośćmi, zapewniają organizmowi giętkość i umożliwiają wykonywanie ruchu. Na dolegliwości z nimi związane narzekają nie tylko osoby starsze, lecz także młode. Jaka jest ich najczęstsza przyczyna i jak dbać o stawy, by były sprawne do późnej starości?
Ciecierzyca to roślina strączkowa, niezwykle popularna w kuchni bliskowschodniej. Jest podstawą uwielbianego przez mieszkańców tego regionu hummusu czy falafla. Coraz większe uznanie zdobywa także w naszym kraju. Zobacz, dlaczego warto włączyć ją do codziennego menu, oraz w jaki sposób przygotować proste dania z jej dodatkiem.
Dieta ma znaczący wpływ na zdrowie zębów - jeśli chcesz zadbać o jamę ustną, to sprawdź, czy twoje menu jest bogate w takie produkty.
Dbałość o stopy nie powinna ograniczać się jedynie do ich właściwej pielęgnacji. Ważny jest również odpowiedni dobór obuwia oraz skarpetek, szczególnie w okresie jesienno- zimowym, kiedy to nasze stopy spędzają większość czasu w zakrytych butach. Warto więc zwrócić na to szczególną uwagę zwłaszcza, że najczęściej poszukujemy dobrych jakościowo skórzanych butów, zapominając o odpowiednich skarpetach.
Żurawina pomaga zachować zdrowie zębów i dziąseł. Żurawina może chronić zęby i zapobiegać powstawaniu próchnicy.