Liczba wyników: 1101
Międzynarodowy zespół badawczy opracował nowatorską metodę leczenia udarów poprzez blokowanie aktywności enzymu, który w znacznej części odpowiada za uszkodzenia komórek mózgowych po przebytym udarze. Stanowi to istotny krok w dziedzinie poszukiwań nowych terapii udaru niedokrwiennego - drugiej co do częstości przyczyny zgonów na świecie.
Specjaliści nazywają przemijające niedokrwienie mózgu „małym udarem”. Jakie są objawy tej dolegliwości i czym różni się od jego najczęstszej postaci, jaką jest udar niedokrwienny?
Kobiety w średnim wieku, które zmagają się z depresją są prawie dwukrotnie bardziej narażone na udar niż panie w tym samym wieku bez takich problemów psychicznych.
Ludzie samotni, rozwiedzeni, czy owdowiali mają wyższe ryzyko zachorowania na choroby serca, udar i przedwczesną śmierć z ich pwoodu w porównaniu do osób pozostających w związkach.
Znamienny spadek śmiertelności, spadek częstotliwości występowania incydentów sercowo-naczyniowych, redukcja występowania udarów mózgu dzięki zastosowanemu leczeniu przeciwnadciśnieniowemu, to najistotniejsze wyniki badania HYVET przeprowadzonego u osób w wieku 80 lat i więcej, ogłoszone dziś, 31 marca, w Chicago, podczas Kongresu American College of Cardiology.
Sposób odżywiania się bogaty w błonnik może pomóc uchronić się przed powszechnymi zagrażającymi życiu chorobami, takimi, jak udar czy nowotwór.
Osoby z zaburzeniem obsesyjno-kompulsyjnym (obsessive-compulsive disorder, OCD) są ponad trzy razy bardziej narażone na udar niedokrwienny w późniejszym życiu w porównaniu ludźmi wolnymi od tej dolegliwości.
Mężczyźni w średnim wieku, którzy zmagają się z lękami i niepokojem oraz często się zamartwiają, mogą być narażeni na wyższe ryzyko zachorowania na choroby serca, udar i cukrzycę typu 2 wraz z wiekiem.
48-letnia Stacey Yepes doświadczyła objawów, które zidentyfikowała jako udar. Po udaniu się do szpitala jednak nie uzyskała spodziewanej diagnozy. Następnym razem smartfonem nagrała symptomy.
Większa ilość flawanoli w diecie, naturalnych związków znajdujących się w dużych ilościach np. w kakao, może chronić ludzi przed zdarzeniami sercowo-naczyniowymi wywołanymi stresem, takimi jak udar, choroby serca i zakrzepica.