Liczba wyników: 251
W tym roku, podobnie jak w ubiegłym większość Polaków planuje wyjazdy wypoczynkowe. Najchętniej wyjeżdżamy na 7 do 10 dni. Planując wakacje za granicą najczęściej wybieramy Hiszpanię. Tam na turystów czeka piękna pogoda, plaże, zabytki i wspaniała hiszpańska kuchnia pełna charakterystycznych potraw.
Samą dietą nie zyskasz dobrej formy, ale możesz usprawnić pracę organizmu i zadbać o jego zdrowie. Warto ograniczyć ilość tkanki tłuszczowej, bo jej nadmiar zaburza gospodarkę hormonalną i wiele procesów w naszym ciele, a także sprzyja rozwojowi różnych chorób. Co do mięśni, ich siła jest potrzebna w każdym wieku, ale w starszych latach szczególnie. Jeśli chcesz intensywniej spalać tkankę tłuszczową i budować silne mięśnie, sięgnij po te produkty.
Wielu ludzi zmaga się z przewlekłymi stanami zapalnymi, które mogą prowadzić do niebezpiecznych chorób. Odpowiednia dieta jednak pomaga osłabić to zjawisko.
Cynamon to jedna z najczęściej używanych przypraw. Nie każdy jednak wie, że tak jak ta przyprawa może nam smakować, tak również poprawiać różne aspekty naszego zdrowia.
Wiedza o żywności i żywieniu oraz ich wpływie na zdrowie człowieka jest ogromna i podlega stałej ewolucji i zmianom. Dlatego również Piramida co pewien czas podlega pewnym modyfikacjom – mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Plamiak zamiast dorsza, kebab z baraniną bez baraniny, oscypek zastąpiony roladą ustrzycką – takie dania serwowały restauracje, bary czy smażalnie w miejscowościach turystycznych. Inspekcja Handlowa skontrolowała 160 lokali i wykryła nieprawidłowości w prawie 80 proc. z nich.
Kuchnia polska ma smak słony, a typowe polskie potrawy to bigos, żurek i kotlety schabowe – pokazują wyniki badania „Jak Polacy postrzegają kuchnię polską?” przeprowadzonego przez Kantar TNS na potrzeby programu Polskie Skarby Kulinarne.
Sól - wszechobecna w naszym życiu. Często nie zastanawiamy się nad jej istnieniem, przyjmując, iż jej obecność w naszej diecie jest czymś zupełnie naturalnym. Okazuje się, że co drugi Polak soli jedzenie jeszcze przed spróbowaniem – odruchowo i bezrefleksyjnie. W ten sposób zakłada, że smak podanego dania na pewno będzie wymagał podkreślenia, przez co najczęściej rozumiemy dosalanie. Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega i zaleca, by spożycie soli nie przekraczało 5 g dziennie.
Żałoba i nadzieja - tak w skrócie można zdefiniować wielkosobotni klimat. Istotą tego dnia jest cisza oczekiwania na największe od Stworzenia wydarzenie w historii świata. Z drugiej strony Wielka Sobota to czas bardzo pracowitej i radosnej krzątaniny - ostatnich przygotowań do Wielkanocy.
Kurkuma, azjatycka przyprawa, pomaga zachować dobrą pamięć i osłabia objawy depresji.