Liczba wyników: 577
W najbliższy weekend, 3 i 4 października, w Hali 100-lecia Sopotu, odbędzie się 6. edycja Sopockich Targów Seniora. W tym roku motywem przewodnim Targów są „Innowacje i Inspiracje” kierowane do osób starszych. Na osoby, które odwiedzą Targi czeka szereg atrakcji, m.in. produkty i usługi dedykowane seniorom, bezpłatne badania, porady ekspertów, pokazy, warsztaty artystyczne, ruchowe i kulinarne. Wstęp na Targi jest bezpłatny.
Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków, wzbudza coraz większe zainteresowanie osób lubiących gotować. Nie wszyscy jednak wiedzą, że uzupełnić smak poszczególnych potraw i wzbogacić kulinarne doznania może także jeden z najpopularniejszych na świecie napojów, jakim jest herbata. Czy jednak powinniśmy ją pić podczas jedzenia? Które potrawy możemy bezkarnie łączyć z herbacianym naparem, a które na filiżankę ulubionego trunku pozwalają dopiero kilka minut po zakończeniu jedzenia?
Dziesięć tysięcy kubków smakowych oraz blisko 150 receptorów na każdym z nich. To właśnie im zawdzięczamy przyjemność jedzenia. Fast foody? Wcale nie są nośnikiem najlepszego smaku. Brytyjski portal Dailymail podaje, że długotrwałe spożywanie naturalnych i jak najmniej przetworzonych produktów uwrażliwia nasz język na nowe doznania kulinarne. Eksploracja odmiennych smaków może przynieść wiele pożytku. Jak się okazuje, dieta wcale nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności.
Kuchnia grecka zdaniem smakoszy zalicza się do najlepszych kuchni świata. Co nadaje jej tak oryginalny charakter? Przede wszystkim słońce. Pod upalnym niebem Grecji rośnie, dojrzewa i nabiera najlepszego smaku nieprzebrana ilość jarzyn, ziół i owoców. Po drugie - ziemia, od gór, na zboczach których pasą się stada owiec, poprzez doliny porośnięte gajami oliwnymi, zagonami warzyw i winnic. I wreszcie sięgające starożytności i przekazywane z pokolenia na pokolenia tradycje kulinarne.
Świeża kiszona kapusta jest niskokaloryczna i dostarcza ważnych składników. Zawiera m. in. witaminę C, witaminę K, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy. Jeśli chodzi o kulinarne sposoby wykorzystania kapusty, w Polsce najpopularniejszy jest chyba bigos i surówki. Bez względu jednak do jakich potraw dodaje się tę kapustę, warto pamiętać, by nie zabrakło jej w cotygodniowym menu, bo bardzo przydaje się organizmowi. Oto kilka ważnych dla nas efektów tego produktu:
Szczepienia przed podróżą – co, kiedy i dlaczego warto? Kilkudniowy wyjazd do europejskiej stolicy czy piesza wędrówka po tropikalnych lasach? Lokalne specjały kulinarne, kuchnia uliczna, albo posiłki w hotelowej restauracji? Seria biznesowych spotkań, skrupulatnie zaplanowany urlop czy okazja last minute? Na to, jak powinniśmy przygotować się do zagranicznego wyjazdu, wpływa wiele czynników. Dotyczy to również profilaktyki zdrowotnej przed podróżą, którą powinniśmy zawsze dopasować do charakteru wyjazdu i planowanych aktywności.
Jesień to idealny czas na grzybobranie. Powrót do domu z koszem wypełnionym aromatycznymi leśnymi skarbami przynosi wiele satysfakcji i otwiera nowe kulinarne możliwości. Grzybobranie bywa wyjątkowo atrakcyjne, jeśli wśród zebranych grzybów mamy borowiki szlachetne, zwane także prawdziwkami. Są to grzyby szczególnie lubiane i doceniane nie tylko ze względu na wyborny smak oraz leśny aromat. Borowiki uznaje się również za wartościowe ze względu na zawarte w nich bogactwo składników odżywczych.
To, jaką mamy motywację i sposoby samoregulacji zachowań wpływają na to, na ile jesteśmy w stanie zachować dobrą formę fizyczną. Niektórzy ludzie wolą ćwiczenia w pojedynkę, inni w grupie, jedni lubią trening oporowy, inni crossfit - wszystko to ma znaczenie dla trzymania się swojej fizycznej rutyny.
Ostatnio gorąco debatowano na temat tego, czy trening interwałowy o wysokiej intensywności (HIIT) jest odpowiednią formą ćwiczeń dla przeciętnego człowieka. Teraz uczeni z UBC Okanagan przekonują, że nie ma nad czym debatować - ćwiczenia interwałowe, jeśli są odpowiednio stosowane, mogą stanowić dobry element zestawu treningowego.
Niewymagające szczególnej siły, łagodne ćwiczenia wykonywane w okresie trzech miesięcy, mogą znacząco poprawić funkcje poznawcze u zdrowych osób w średnim i starszym wieku.