Liczba wyników: 1559
Nazwa grejpfruta pochodzi od angielskich słów: "fruit" - owoc i "grape" grono - ponieważ owoce są rozmieszczone na gałązkach po kilka sztuk gronami. Owoce grejpfruta zawierają 7% cukrów, 1% kwasu cytrynowego, witaminy z grupy B oraz witaminę C. W miąższu występują karoteny (głównie - lykopen) warunkujący jego zabarwienie. Występuje także gorzki związek - naryngina. Związek ten jest odpowiedzialny za lekko gorzkawy smak owocu, ale także za jego działanie wspomagające przemianę materii.
Truskawki są zapowiedzią lata. Pojawiają się na początku czerwca i towarzyszą nam do połowy lipca. Późniejsze odmiany mają również owoce pod koniec sierpnia i wczesną jesienią. Owoce te nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują. Przede wszystkim są zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm.
Pomarańcze i inne owoce cytrusowe są dla nas dobre - zawierają wiele witamin i korzystnych zawiązków, takich jak przeciwutleniacze, które pomagają zachować zdrowie. Wspomniane owoce pomagają również powstrzymywać szkodliwe skutki otyłości u myszy karmionych wysokotłuszczową dietą popularną na Zachodzie.
Łączy w sobie uzdrawiające właściwości czerwonego wina i zielonej herbaty. Choć wygląda niepozornie, jest skuteczna, wszechstronna i naturalnie zdrowa. Owoce aronii uważane są za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie. Przepełnione cennymi substancjami, witaminami, mikroelementami, błonnikiem i pektynami owoce nie bez powodu nazywane są źródłem zdrowia i młodości.
Wydawanie pieniędzy „na luksusy" - bilety na drogie koncerty, egzotyczne wakacje, ubrania horrendalnie drogich marek - nie da zadowolenia i satysfakcji, jeśli czyni się to po to, by zaimponować innym.
Jabłka to ulubione owoce Polaków. Antonówka, Gala, Lobo czy Rubin to tylko niektóre z odmian, po które chętnie sięgamy. Uwielbiamy jeść je w postaci surowej i cenimy sobie smak soku jabłkowego. Co kryją w sobie te smaczne owoce? Oto 11 powodów, dla których warto jeść jabłka.
Kto z nas tak naprawdę nie chciałby pozostać w miejscu, w którym spędza udany urlop? Nadal rozkoszować się pięknymi widokami, smakując regionalne lub egzotyczne dania i zachwycając się aromatycznymi zapachami?
Ponad połowa Polaków uważa, że spożywanie większej ilości warzyw i owoców każdego dnia wpłynęłoby na poprawę ich samopoczucia. Jednak kilka razy dziennie sięga po warzywa zaledwie 12% respondentów, a po owoce – tylko 14% z nich. Tak wynika z badania zrealizowanego na potrzeby kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”.
W sezonie letnim znacznie łatwiej jest nam zaopatrzyć się w soczyste oraz świeże owoce, takie jak aronia czy czarna porzeczka. Smakują one wyśmienicie tuż po zerwaniu z krzaka, czy w postaci domowych przetworów bądź aromatycznych soków. Jednak często nie zdajemy sobie sprawy, że oprócz doskonałych walorów smakowych, owoce te są naturalnym lekarstwem.
W ogólnej opinii świeże warzywa i owoce są zdrowsze niż ich przetwory, zwłaszcza jeśli chodzi o produkty wytwarzane przez wielkie firmy. Cóż - często nasze uprzedzenie jest słuszne. Jednak jeśli chodzi o przetwory z pomidorów nie zawsze są one mniej zdrowe, niż surowe owoce.