Liczba wyników: 1441
Wysoki poziom cholesterolu w diecie sprawił, że u myszy zarażonych grypą choroba się nasiliła. Okazuje się, że cholesterol może zaostrzać infekcje wirusowe.
Te czynniki genetyczne, które zwiększają prawdopodobieństwo nadmiaru cholesterolu, mogą również sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimera, wynika z międzynarodowych badań.
Choć okres bożonarodzeniowy się skończył, skutki świętowania mogą pozostać na znacznie dłużej. Okazuje się, że po tym grudniowych świętach poziom cholesterolu istotnie wzrasta.
Nikotynamid, czyli witamina B3, może pomóc zapobiec czerniakowi, najgorszej postaci raka skóry. Nikotynamid jest obecnie stosowany w obniżaniu stężenia cholesterolu.
Powszechnie stosowane na zbyt wysoki poziom cholesterolu statyny mogą mieć także inne zastosowanie - okazuje się, że mogą znacznie zmniejszyć ryzyko udaru.
Osoby dotknięte otyłością lub nadwagą są bardziej narażone na wysoki poziom cholesterolu i nadciśnienie, czyli czynniki zwiększające ryzyko chorób sercowo-naczyniowych; a także insulinooporność, tj. prekursor cukrzycy typu 2.
Miód poprawia kluczowe wskaźniki zdrowia kardiometabolicznego, w tym poziom cukru we krwi i cholesterolu, szczególnie jeśli jest surowy i pochodzi z jednego źródła kwiatowego.
Miłość wpływa nie tylko na nasz stan emocjonalny, ale i fizyczny. Okazuje się, że ludzie zakochani mają niższy poziom cholesterolu, słabną u nich symptomy alergii i zmniejsza się ciśnienie krwi.
Włączenie produktów owsianych do diety obniża poziom "złego" cholesterolu i na tej drodze zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca - wynika z analiz przeprowadzonych przez naukowców brytyjskich
Właściwości prozdrowotne zielonej herbaty są powszechnie znane. Ten szlachetny napar oczyszcza organizm ze szkodliwych utleniaczy, wspomaga odporność, pobudza układ krążenia, obniża poziom cholesterolu, zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych, reguluje procesy trawienne. Do tej listy można dodać kolejny punkt - naukowcy z Hong Kongu wykazali, że zielona herbata pomaga wzmocnić kości.