Liczba wyników: 479
Aż 94% młodych mężczyzn nigdy nie zbadało swojego nasienia, wynika z badania IQS zrealizowanego na rzecz kampanii „Płody Polak”. Blisko połowa z nich (49%) deklaruje, że skontrolowaliby swoje plemniki, gdyby nie udało im się z partnerką począć dziecka. Jednocześnie 12% młodych Polaków, którzy ani razu nie sprawdzili stanu swoich plemników, twierdzi, że nigdy nie zdecydują się na zbadanie nasienia. Tymczasem przyczyny niepłodności, która dotyka ok. 1,5 mln par w Polsce, w podobnym stopniu leżą po stronie kobiet, jak i mężczyzn. Wśród panów odpowiada za nią najczęściej zły stan nasienia.
Niezależnie od tego, czy wolisz jajka sadzone, ugotowane na twardo czy jajecznicę, możesz się wahać się przed ich zjedzeniem w obawie, że mogą podnosić poziom cholesterolu i być szkodliwe dla zdrowia serca. Badania pokazują jednak, że w ciągu czterech miesięcy poziom cholesterolu był podobny wśród osób, które jadły jajka przez większość dni w tygodniu i tych, które ich nie jadły.
Kobiety chore na cukrzycę mają znacznie wyższe ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.
Nowe badania podkreślają negatywne konsekwencje relacyjne i psychologiczne związane z efektem „jo-jo", który może być elementem cyklu odchudzania. Okazuje się, że cały proces może być bardzo toksyczny, a przerwanie tego swoistego błędnego koła bardzo trudne.
Zwinięty w kłębek kot, pies machający ogonem, gadająca papuga, a nawet spokojna złota rybka mogą pomóc osobom starszym w radzeniu sobie z problemami psychicznymi i fizycznymi.
Nawet niewielkie różnice w dostępności do przestrzeni zielonych i niebieskich (stawu, rzeki, etc.) mogą wiązać się z lepszym zdrowiem psychicznym i fizycznym osób starszych.
Starzenie się zapewnia poczucie spokoju. Od około 60-go roku życia ludzie doświadczają większego poczucia spokoju i zadowolenia z codzienności niż osoby młodsze.
Jogurt może mieć nieznaną wcześniej zaletę: eliminować zapach czosnku.
Nasiona i liście kozieradki są powszechnymi składnikami m. in. kuchni indyjskiej, armeńskiej, irańskiej, egipskiej i stosuje się je składnik kulinarny od czasów starożytnych. Rośliny używa się też w medycynie tradycyjnej na rozmaite dolegliwości, w tym na nadciśnienie, nadmierny poziom cukru we krwi, czy stany zapalne.
Chociaż średnia długość życia starszych Amerykanów wzrasta, niemal 40 proc. twierdzi, że cierpi na jakąś chorobę układu trawiennego, co może istotnie obniżać jakość ich życia.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość