Liczba wyników: 1763
Alkohol zaburza pamięć i wywołuje silną chęć ponownego sięgnięcia po kolejny „napój wyskokowy". Co więcej, zmienia ekspresję genów związanych z układem nagrody, czyli obszaru mózgu, który zmienia zachowania tak, by maksymalizować odczuwanie przyjemności. W nowych badaniach uczonych z Brown University odkryto kolejne mechanizmy mające związek z uzależnieniem od alkoholu.
Osoby, które nie zmieniają swoich przyzwyczajeń co do konsumpcji alkoholu przez lata, a nawet dekady, mogą doświadczyć problemów alkoholowych, bowiem starzenie się organizmu obniża tolerancję na napoje wyskokowe. Umiarkowane picie od czasu do czasu nie powinno powodować żadnej szkody. Jednak alkohol może stać się problemem dla osób starszych, zwłaszcza gdy przyjmuje niektóre leki, cierpią z powodu różnych chorób, czy nie kontrolują spożycia wysokoprocentowych trunków.
W ostatnim czasie popularyzuje się umiarkowane picie alkoholu, szczegolnie wina, jako sposobu na zachowanie zdrowia serca. Z drugiej strony, ze świata nauki dochodzą głosy, że każda dawka alkoholu może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Wydaje się, że kluczem do znalezienia odpowiedzi jest ilość serwowanych sobie drinków i czynniki jednostkowe.
Jeśli pijesz dużo alkoholu i robisz to dość często, znacznie bardziej narażasz się na problemy z pamięcią i demencję.
Komisja Europejska najpóżniej do roku 2016 powinna przygotować wniosek w którym znajdą się plany zobowiązania producentów alkoholu do podawania wartości kalorycznej i składu na etykietach - zdecydował Parlament Europejski.
Picie jednego do dwóch drinków dziennie może ograniczyć utratę masy kostnej u pań po okresie menopauzy.
Amerykańscy naukowcy stwierdzili, że osoby, które codziennie wypijają niewielką ilość alkoholu mają mocniejsze i mniej podatne na złamania kości. Wyniki ich badań opublikowano w ”The American Journal of Medicine” - informuje CBS News.
Powszechnie panuje przekonanie, że alkohol w niewielkich ilościach może pełnić funkcję środka nasennego – uspokaja i ułatwia zasypianie. Okazuje się jednak, że chociaż rzeczywiście ułatwia zaśnięcie, alkohol spłyca i skraca sen.
Cukier może być tak niebezpieczny jak powszechnie uznane za zagrażające zdrowiu używki, np. alkohol lub tytoń. Jego szkodliwość zasadza się po pierwsze na właściwościach uzależniających, po drugie - na negatywnym oddziaływaniu na organizm. Uczeni doszli do wniosku, że cukier jest na tyle groźny dla zdrowia, że należałoby stworzyć prawo ograniczające jego spożycie.
Czy w trakcie firmowych imprez z okazji Świąt Bożego Narodzenia powinien być podawany alkohol? 60% Polaków jest przeciwko. Jednocześnie 41% zauważa, że wielu pracowników w czasie firmowych imprez wigilijnych „nie wylewa za kołnierz”. Co sądzą Polacy na temat firmowych spotkań wigilijnych?