Liczba wyników: 121
Wszyscy wiemy, że zdrowa dieta jest ważna z wielu powodów. Co więcej, istnieje kilka kluczowych produktów, które, jeśli są jedzone regularnie, mają właściwości przeciwstarzeniowe.
Wypicie szklanki czerwonego wina podczas jedzenia czerwonego mięsa może przeciwdziałać gromadzeniu się cholesterolu po posiłku.
Wyniki nowych badań amerykańskich wskazują, że pacjenci mogą obniżyć ryzyko zespołu stresu pourazowego (PTSD) - jaki może nastąpić po potencjalnie traumatycznym zdarzeniu - albo jego ostrość, jeżeli uda im się przerwać ponowne roztrząsanie i wzmacnianie traumatycznych wspomnień. Przerwanie jest procesem nazywanym przez ekspertów rekonsolidacją wspomnień. Odkrycia zostały zaprezentowane w czasopiśmie Biological Psychiatry.
Szkoły takich filmów nie lubią, choć to na nie powinny chodzić. Nie ma tu patosu, martyrologii narodowej, pomników, łopatologicznego przesłania, czarno-białego podziału na dobrych i złych, wrogów i swoich, jednowymiarowej wizji świata i ludzi. Decyzje, które podejmują postacie, mają bolesne konsekwencje, a śmierć niekoniecznie nosi znamiona bohaterstwa, a już na pewno nie jest obojętna dla tych, którzy ją zadają - nawet wtedy, gdy to jedyne wyjście.
Regularne picie niskokalorycznego soku żurawinowego może pomóc utrzymać ciśnienie krwi pod kontrolą, wynika z badań przedstawionych na sesji naukowej High Blood Pressure Research 2012.
Kanony piękna ulegają zmianom, ale chęć bycia atrakcyjnym jest stała. Wygląd ma wpływ na pracę, zarobki, życie społeczne, etc. więc niemal każdy stara się, nie zawsze świadomie, już własnym wizerunkiem zyskać przychylność otoczenia. Dlaczego jednak ładny wizerunek oznacza zwykle młody wygląd?
Dostarczanie organizmowi flawonoli znajdujących się w kakao może poprawić funkcjonowanie mózgu, wynika z najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie Hypertension.
Nagrodzony Srebrnymi Lwami w Gdyni wojenny thriller "Obława" Marcina Krzyształowicza zostanie zaprezentowany na 36. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Montrealu.
Podczas wakacji nad morzem chętniej niż zwykle sięgamy po dania z ryb. Warto zatem wiedzieć, które gatunki są najzdrowsze i jak sprawdzić, czy ryba jest świeża.
Wśród licznych przyczyn, które wpływają na występowanie bólów głowy, wskazuje się także wybór diety. Produkty spożywcze, mogą być nawet w ponad 30% przyczyną pojawiania się i nasilania migreny. Jakość pożywienia, sposób łączenia poszczególnych produktów ale także nawyki żywieniowe i smakowe to zatem znaczący wśród kilkudziesięciu przyczyn wywołujących bóle głowy.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość