Liczba wyników: 2408
Nowy Rok to czas dokonywania postanowień - najczęstsze to odchudzanie, zwiększenie aktywności fizycznej, zmiana pracy, wdrożenie zdrowego stylu życia. Jednym z elementów, które pomogą osiągnąć ostatni cel jest zmiana nawyków żywieniowych, w tym tych dotyczących spożywania tłuszczów.
Odpowiednia dieta to przepis na zdrowie i dobre samopoczucie, dlatego powinniśmy o niej pamiętać przez cały rok. Jesienią, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, a termometry pokazują niską temperaturę, warto szczególnie zadbać o swój organizm. O tej porze roku nasza dieta musi być bogata w węglowodany, owoce, warzywa, przyprawy, a przede wszystkim białko – czyli niezbędny składnik pokarmowy, zapewniający prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Gdzie znajdziemy go najwięcej?
Kwasy omega-3 są bardzo niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a ich niedobory skutkują różnymi dolegliwościami. Sprawdź, czy dotyczą cię niedogodności związane z brakiem omega-3.
Zbliża się lato, w związku z czym coraz więcej z nas decyduje się zacząć dietę umożliwiającą szybki powrót do formy po okresie „zimowego lenistwa”. Wiele osób jednak rozpoczyna odchudzanie od ograniczania spożywania tłuszczów, kojarzących się z tkanką tłuszczową i cellulitem. Jednak czy dieta pozbawiona tłuszczów jest najlepszym wyborem dla naszego zdrowia i figury?
Między stosowaniem diety a osłabieniem nastroju istnieje pewien związek, mówią eksperci.
W powszechnym mniemaniu jaja nie powinny stanowić stałego elementu codziennej diety, bo może to być niekorzystne dla zdrowia. Tymczasem okazuje się, że nie szkodzą.
Jak wynika z najnowszych danych Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej, na całym świecie żyje 387 milionów ludzi ze zdiagnozowaną cukrzycą, a blisko 180 milionów choruje nie wiedząc o tym. W Polsce liczbę chorych szacuje się na dwa miliony. Liczba cukrzyków cały czas rośnie – wielu ekspertów twierdzi, że mamy do czynienia z groźną epidemią i przewiduje dalszy wzrost zachorowań. Do przyczyn powiększania się rzeszy chorych na cukrzycę zaliczana jest nieodpowiednia dieta, składająca się z produktów zawierających dużo dodanego cukru, zmniejszenie aktywności fizycznej i co za tym idzie – otyłość.
Tylko 8 procent Polaków zjada tygodniowo dwie lub więcej porcji ryb. Jeśli już zdecydujemy się na ryby, kupujemy niestety te łatwo dostępne i przetworzone. Brakuje nam świadomości korzyści płynących ze spożywania ryb. Tymczasem dzięki nim nasza dieta może być bogata w kwasy omega-3. O tym, jak rozpoznać świeżą rybę i jakie gatunki ryb są najlepsze dla naszego zdrowia opowiada Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.
Picie kawy to poranny rytuał, sposób na spędzenie czasu ze znajomymi, chwila relaksu, etc. Dla wielu stanowi nieodłączny element codziennej rutyny. I słusznie. Wielu ekspertów chwali napój za jego różnorodne właściwości prozdrowotne. Z drugiej strony, zaznacza się, że kawa nie powinna być swobodnie rekomendowana wszystkim. Co więcej, rozmaite jej formy mogą zaprzepaścić dietetyczne wysiłki.
Przedwiośnie to czas budzenia się z zimowego letargu. Dużo łatwiej jednak zrzucić ciepłe okrycia niż pozbyć się uczucia znużenia i zmęczenia - częstych objawów występujących po kilku miesiącach chłodów oraz niedostatku słońca. Często, aby poczuć się lepiej, wystarczy zmiana diety na lżejszą, bardziej urozmaiconą i odpowiednio zbilansowaną. W walce z wiosennym przesileniem może nas wesprzeć nabiałowy produkt do „zadań specjalnych", czyli jogurt.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość