Liczba wyników: 5427
Ilość witaminy B12 jest związana ryzykiem rozwoju demencji. W badaniu nad tą prawidłowością wzięło udział 271 osób. Okazało się, że osoby z najwyższym poziomem witaminy B12 w organizmie miały niższe ryzyko zachorowania na jakąś formę demencji.
Starsi mężczyźni z relatywnie niskim poziomem testosteronu są słabsi i bardziej narażeni na różne choroby.
Naukowcy wykazali, że zwiększenie w organizmie poziomu „dobrego cholesterolu (HDL- high-density lipoproteid) jest niemniej ważne zmniejszanie ilości „złego cholesterolu” (LDL- low-density lipoproteid) dla utrzymania układu krążenia sprawnym i zapobieżeniu miażdżycy.
Nie tylko chorzy na cukrzycę, ale także osoby, u których poziom cukru jest (na razie) tylko nieco za wysoki muszą się liczyć ze zwiększonym ryzykiem choroby Alzheimera – pisze „The Washington Post”.
Wysoki poziom cholesterol napędza wzrost guzów raka piersi.
Picie niewielkiej ilości białka serwatkowego przed posiłkami pomaga diabetykom kontrolować poziom cukru we krwi.
Według chińskich badaczy niewielkie ilości alkoholu mogą obniżyć poziom insuliny i zmniejszyć oporność insulinową.
Jedzenie nowej odmiany brokułów mogą obniżyć poziom „złego" cholesterolu we krwi o 5-7 proc.
Osoby, które mają wysoki poziom cholesterolu, są bardziej narażone na ból lub zmiany struktury ścięgna.
Warto ograniczyć korzystanie z mediów społecznościowych, dzięki temu można znacząco zmniejszyć poziom kortyzolu, hormonu stresu.