Liczba wyników: 11922
Kawa może zapobiegać utracie pamięci u osób starszych – wynika z najnowszych badań. Odpowiedzialnym za to składnikiem jest jak się okazuje kofeina, która swym działaniem pobudza elektryczną aktywność w mózgu.
Wspólne spędzanie czasu przy stole poprawia samopoczucie i sprawia, że czujemy się wspierani przez innych.
Miód poprawia kluczowe wskaźniki zdrowia kardiometabolicznego, w tym poziom cukru we krwi i cholesterolu, szczególnie jeśli jest surowy i pochodzi z jednego źródła kwiatowego.
Nie warto odkładać decyzji o rzuceniu palenia papierosów ze względu na obawy o przybranie na wadze. Porzucenie nałogu w istocie poprawia metabolizm i można liczyć na skuteczniejszą walkę o szczuplejszą sylwetkę.
Mamy dobrą wiadomość dla miłośników indyjskiego jedzenia: codzienne serwowanie sobie kurkuminy - substancji, która nadaje curry jasny kolor - poprawia pamięć i nastrój u osób z łagodnym osłabieniem pamięci.
Kurkumina, składnik przyprawy curry, który odpowiada za jej żółty kolor, poprawia pamięć i nastrój u osób z łagodną formą zaburzeń poznawczych związanych z wiekiem, mówią uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskim w Los Angeles.
Jak przekonują uczeni, utrzymywanie stałych relacji społecznych opóźnia pojawienie się problemów ze zdolnościami poznawczymi. Kolejne testy potwierdzają, że samotność stanowi jednym z najpoważniejszych problemów społecznych grupy powyżej 65 roku życia.
Osoby pijące czerwone wino mają zwiększoną różnorodność mikroflory jelitowej (co jest oznaką zdrowia jelit), a także niższy poziom otyłości i „złego" cholesterolu niż ci, którzy nie pijali tego trunku.
Udział w programie praktyki medytacji może poprawić samopoczucie osób starszych, mówią eksperci z University College London.
Aromat olejku rozmarynowego może poprawić pamięć.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość