Liczba wyników: 2140
Zadbaj o odpowiednią ilość białka w diecie, bez niej chętniej przyjmiesz dodatkowe kalorie i łatwiej utyjesz.
Zbyt gruba warstwa lodu na mrożonych rybach, zły smak czy zapach, zupełnie inne gatunki niż oficjalnie deklarowane – Inspekcja Handlowa dopatrzyła się nieprawidłowości w ponad 70 proc. sklepów i hurtowni handlujących rybami, przetworami rybnymi oraz owocami morza.
Niektórzy mają tendencję do narzekania, choćby byli wybrańcami fortuny, inni z optymizmem patrzą w przyszłość, pomimo wielu przeciwności losu. Są jednak i czynniki zewnętrzne, które w obiektywny sposób sprzyjają negatywnym myślom lub też odczuwaniu lęku - należy do nich m. in. sen.
Pacjenci oddziałów paliatywnych i hospicyjnych dolnośląskich placówek leczniczych mają zapewnioną właściwą opiekę zarówno medyczną, jak i psychologiczną. Placówki dysponują liczną i dobrze wykwalifikowaną kadrą, są odpowiednio wyposażone w sprzęt i urządzenia medyczne. Oddziały są w należytym stanie technicznym, estetyczne i przystosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych. Niemal połowa chorych w stanie terminalnym nie ma jednak szansy na taką opiekę, gdyż brakuje dla nich miejsc - alarmuje NIK.
Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) jest jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Co roku z powodu tego schorzenia umiera około 3 milionów ludzi (w Polsce ok. 14 tysięcy osób).
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość wędlin. Najwięcej nieprawidłowości dotyczyło oznakowania. Producenci nieprawidłowo podawali wykaz składników użytych do produkcji. Inspektorzy stwierdzali ponadto obecność niezadeklarowanych surowców mięsnych, zawyżoną zawartość tłuszczu oraz zaniżoną zawartość białka.
Co drugi chory cierpiący na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) źle ocenia dostępność do leczenia, a prawie połowa negatywnie ocenia również jakość opieki - wskazują wyniki ostatnich badań PBS DGA.
W trakcie redukcji zatrudnienia firmy ograniczają się do wręczenia wypowiedzeń, rzadko obejmując zwalnianych pracowników programem ochronnym. Jeśli już decydują się na outplacement, to głównie z troski o własny wizerunek - twierdzą użytkownicy serwisu rekrutacyjnego Pracuj.pl.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przyjrzała się jakości przetworów rybnych - marynat rybnych, ryb mrożonych, konserw rybnych, ryb solonych i wędzonych oraz surowców wykorzystywanych do produkcji przetworów rybnych. Skontrolowano prawie co drugą (40 procent) firmę z tej branży działającą w kraju. Wyniki niestety nie napawają niestety optymizmem - i sprowadzają się do jednego: za dużo glazury czy zalewy, za mało ryb.
Choć powszechnie wiadomo, iż siedzący tryb życia to najprostszy sposób na przyspieszenie procesu starzenia się i ułatwienie rozwoju wielu chorób, w tym raka, ciągle nie chcemy ćwiczyć.