Liczba wyników: 3414
Dieta powinna skutkować ładniejszą sylwetką i lepszym samopoczuciem. Owszem, takich efektów należy się spodziewać, gdy odpowiednio dobiera się nowy sposób odżywiania i nie oznacza on drastycznych zmian w dotychczasowej diecie. Nierzadko jednak nowe menu oznacza diametralne modyfikacje - także w stylu życia, to zaś wiąże się z frustracją, mówią uczeni.
Gdy waga pokazuje, że przybyło nam kilka kilogramów, do formy pomaga zwykle wrócić dieta i nieco więcej ruchu. Poważniejszym problemem jest sytuacja, gdy masa ciała przekracza normę o kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt kilo. Wtedy zwykle zmiana stylu życia nie wystarcza i konieczna jest pomoc lekarza. Myślisz, że to dotyczy tylko coraz bardziej tyjących Amerykanów? Niestety specjaliści prognozują, że jeśli nie zmienimy naszych nawyków, w 2035 r. otyły będzie już co trzeci Polak.
Nadciśnienie tętnicze to choroba, która dotyka ponad 10 mln Polaków, choć prawie co trzeci nie zdaje sobie z tego sprawy. Prowadzi ono do licznych powikłań, przez co stanowi najważniejszy czynnik ryzyka rozwoju chorób układu krążenia na skalę światową. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ustanowiła na 17 maja Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego, aby szerzyć informację na temat tej przypadłości i przypominać, jak ważna w tym zakresie jest profilaktyka. Jednym z jej elementów, oprócz regularnego badania ciśnienia krwi i aktywności fizycznej, jest zbilansowana dieta.
Wśród chorób oczu, które zagrażają szczególnie osobom w wieku dojrzałym i starszym są: AMD (zwyrodnienie plamki żółtej, główna przyczyna ślepoty w wieku starczym), katarakta (inaczej zaćma, tj. zmętnienie soczewki prowadzące do zaburzeń ostrości widzenia), jaskra (powoduje wzrost ciśnienia śródgałkowego i trwałe uszkodzenie nerwu wzrokowego). Jak twierdzą uczeni, odpowiednia dieta może zapobiec rozwojowi tych chorób. Oftalmolodzy z University of California w Sand Diego przekonują, że niektóre produkty mają niezwykłą moc ochronną.
Egzotyczne kraje kuszą słoneczną pogodą i oryginalną kuchnią, często inną, niż nasza rodzima. Różne słodkości, tradycyjne potrawy, regionalne wina - aż szkoda nie spróbować wszystkiego. Może okazać się to zgubne w skutkach dla urlopujących seniorów.
Choć ostatnio pogoda wyraźnie nas rozpieszczała, to trzeba liczyć się z tym, że jesienne chłody jednak nadejdą. Krótsze dni, brak słońca i niższa temperatura na dworze wpływają dość wyraźnie na nasze samopoczucie. W tej sytuacji warto sięgnąć po większą dawkę energii zawartą w potrawach. Nie chodzi bynajmniej o ich większą kaloryczność, a o rozgrzanie jesienią organizmu od wewnątrz.
Osoby chore na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP) powinny szczególnie zwracać uwagę na swoją dietę. U chorych równie często występuje problem z otyłością, jak i niedożywieniem. Obie sytuacje są niekorzystne dla organizmu i prowadzą do nasilenia objawów choroby: nadwaga wymaga bowiem dostarczania dużej ilości tlenu do nadmiaru tkanek, do czego układ oddechowy chorego na POChP nie jest przygotowany, niedowaga natomiast prowadzi do osłabienia mięśni, przede wszystkim oddechowych i pogłębia chorobę. Należy tak układać dietę, aby uzyskać prawidłową masę ciała, która powinna dla chorego na POChP znajdować się w przedziale 18,5 a 24,5 wskaźnika BMI.
Niesprzyjająca aura za oknem sprawia, że nasz organizm spowalnia. Zarówna kondycja fizyczna, jak i psychiczna doświadczają jesieni – w rezultacie pojawia się charakterystyczna dla tej pory roku chandra. O sposobach na przetrwanie tego trudnego momentu opowiada Agnieszka Piskała, koordynatorka III edycji programu Natalia Honorata Witalna.
Chłodniejsze jesienne dni skłaniają do sięgania po ciepłe jedzenie i różnorodne smakołyki. Warto jednak zadbać o to, by posiłki te były bogate w błonnik.
Coraz krótsze dni, słońce rzadko wychodzące zza chmur, sztuczne oświetlenie. Tak wygląda codzienność, zaczynającej się właśnie jesienno-zimowej aury. Okres ten nie należy do najprzyjemniejszych. Ponadto długie godziny pracy w takich warunkach bywają wyjątkowo męczące dla oczu. O tym, co powinno się znaleźć w naszej diecie, abyśmy mogli je chronić, mówi okulista Renata Makuc.