Liczba wyników: 1327
W okresie od 50 do 70 lat traci się około 30 proc. wcześniejszej siły mięśni. Tymczasem jej utrzymanie w starszym wieku jest niezwykle ważne, aby zachować mobilność i móc prowadzić niezależne życie oraz samodzielnie wykonywać codzienne czynności. Warto wiedzieć, że progresywny trening siłowy (oporowy) pomaga osłabić zanik mięśni w seniorskim wieku.
Sprawdzono wpływ suplementacji żelazem na atrofię mięśni szkieletowych u pacjentów z nowotworem i cierpiących na inne choroby wyniszczające. Odkrycia rzucają światło na mechanizmy wyniszczające u ludzi z zaawansowanym stadium raka, u których skrajny zanik mięśni szkieletowych, zwany ogólnie kacheksją, sięga 80 proc.
Zdrowie neurologiczne zależy zarówno od sygnałów wysyłanych przez duże mięśnie nóg do mózgu, jak i od informacji wysyłanych z mózgu do mięśni. To pomaga wyjaśniać, dlaczego u pacjentów z chorobą neuronu ruchowego, stwardnieniem rozsianym, rdzeniowym zanikiem mięśni i innymi chorobami neurologicznymi często następuje pogorszenie, gdy ich ruch staje się ograniczony.
Dieta bogata w witaminy C i E może pomóc utrzymać siłę mięśni oraz zapobiec upadkom.
Warto się upewnić, czy dostarcza się organizmowi odpowiednią dla utrzymania siły mięśni ilość białka. Wiek nie ma znaczenia, jeśli chodzi o to, jak nasz organizm przetwarza białko i przekształca je w tkankę mięśniową, twierdzą naukowcy z University of Texas Medical Branch. Jednakze starsi ludzie zazwyczaj jedzą mniej białka niż powinni i dlatego nierzadko cierpią z powodu osłabienia mięśni. Łatwym sposobem na rozwiązanie tego problemu, jak mówią naukowcy, jest po prostu dieta zawierającej umiarkowane ilości jedzenia bogatego w białko, takiego jak wołowina, ryby, wieprzowina, kurczak, nabiał lub orzechy.
Według naukowców z University of Calgary, kluczem do utrzymania świeżości i dobrej kondycji mięśni bez względu na wiek jest staromodne liczenie kalorii.
Japońscy studenci z Uniwersytetu Tsukuba, pod przewodnictwem profesora Yoshiyuki Sankai, zaprojektowali kostium ułatwiający poruszanie się i niwelujący napięcie mięśni.
Badacze z Instytutu Nutraceutyki i Żywności Funkcjonalnej przy Uniwersytecie Laval w Quebec dowiedli, że kwasy omega-3 występujące w tłuszczu ryb korzystnie wpływają na masę mięśni.
Nikomu nie trzeba tłumaczyć jak ważny dla organizmu człowieka jest wapń. Reguluje on np. równowagę elektrolitową, stanowi ważny składnik tkanki kostnej oraz zapewnia właściwe działanie mięśni.
Dietetycy korzystają z każdej możliwej okazji, aby przypomnieć nam o tym, iż zbyt wysoki poziom cholesterolu nie sprzyja zdrowiu. Najnowsze badania amerykańskich naukowców wykazały, iż cholesterol może korzystnie wpływać na przyrost mięśni.