Liczba wyników: 601
Tłuszcze dostarczają energii i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz wspomagają wchłanianie witaminy A, D, E i K. Dieta niskotłuszczowa opiera się na pełnowartościowych posiłkach zawierających produkty z każdego stopnia piramidy żywieniowej. Zgodnie z piramidą żywieniową, powinny być spożywane w małych ilościach a kalorie z nich pochodzące nie powinny przekraczać 30 procent.
Nowe badanie pokazuje, że bogata w tłuszcze dieta śródziemnomorska, zawierająca orzechy i oliwę z pierwszego tłoczenia, może modyfikować funkcję genów niektórych komórek. Właściwości te powinny pomóc w walce z szeregiem chorób, szczególnie układu krążenia.
Niektóre produkty mają „złą sławę" jeśli chodzi o ich wartości odżywcze. Powszechnie wiadomo np., że słodycze zawierają znaczne ilości kalorii i tłuszcze, które w nadmiarze bardzo szkodzą zdrowiu. Niemniej jednak są i takie przysmaki, które bezpośrednio nie kojarzą się z kalorycznością, a ich nadmiar skutkuje problemami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Niektóre produkty mają „złą sławę" jeśli chodzi o ich wartości odżywcze. Powszechnie wiadomo np., że słodycze zawierają znaczne ilości kalorii i tłuszcze, które w nadmiarze bardzo szkodzą zdrowiu. Niemniej jednak są i takie przysmaki, które bezpośrednio nie kojarzą się z kalorycznością, a ich nadmiar skutkuje problemami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Duża ilość ryb w diecie może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Dieta śródziemnomorska jest uważana za najlepszy sposób odżywiania się dla zdrowia serca. Część mieszkańców Europy Południowej jednak przechodzi na tę bardziej popularną, a tak niecenioną przez ekspertów i zagrażającą zdrowiu, dietę bogatą w niezdrowe tłuszcze i cukry.
Jeśli ktoś chce schudnąć, często rezygnuje z orzechów. Jakkolwiek bowiem orzechy zawierają dużo białka, są jednocześnie bogate w tłuszcze, co często sprawia, że osoby chcące zrzucić kilka kilogramów wykreślają je ze swojego menu. Jednak badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Australii pokazują, że można jeść np. migdały i schudnąć.
Przygotowując posiłki pragniemy, aby nie tylko wpisywały się one w gusta domowników, ale także by były zdrowe i dostarczały cennych składników odżywczych. Dlatego tworząc zbilansowany jadłospis dla najbliższych, warto pamiętać o produktach bogatych w tłuszcze. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, usprawniają bowiem myślenie, chronią przed chorobami, a także wspomagają pracę serca.
Kiełki, choć niepozorne, są prawdziwą „bombą” odżywczą. Zawierają białko, tłuszcze, witaminy, żelazo, cynk, potas, chrom i wiele innych substancji mających niebagatelny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Możemy kupić gotowe kiełki w sklepie (sprawdzajmy jednak zawsze datę ich przydatności do spożycia) lub wyhodować samemu w specjalnej kiełkownicy lub po prostu na talerzyku wyłożonym gazą.
Niskokaloryczna żywność może przyczynić się do nadwagi. Pomysł, że można jeść żywność, której smak się uwielbia i nie narażać się jednocześnie się na dodatkowe kalorie, jest kuszący, ale według najnowszych badań z Purdue University w USA, niektóre syntetyczne substytuty tłuszczu mogą być tak samo niebezpieczne dla naszej wagi, jak "prawdziwe "tłuszcze.
Wielu ludzi ciągle uważa, że zdrowa dieta to taka, która zawiera niewielkie ilości tłuszczów, tymczasem to składniki niezbędne, a ich nadmierne ograniczenie zaburza funkcjonowanie organizmu i może skutkować pewnymi problemami estetycznymi, a także medycznymi. Warto pamiętać, że jedne tłuszcze są zdrowe, a inne - nie, ale nie można eliminować tego składnika z diety zupełnie. Poniższe objawy wskazują, że nie dostarczasz sobie odpowiedniej jego ilości.