Liczba wyników: 837
Rekreacyjne bieganie staje się w Polsce coraz popularniejsze. Przyczyn tego zjawiska upatrywać należy nie tylko w panującej obecnie modzie. To także efekt stale rosnącej świadomości dotyczącej zdrowego stylu życia. Co istotne, w parze z uprawianiem sportu często też idzie odpowiednio ułożona dieta. O czym w tym wypadku należy wiedzieć?
Nowoczesna technologia znacznie ułatwia nam życie w dzisiejszym zabieganym świecie. Coraz więcej osób kupuje prezenty w Internecie, lecz wygoda takiego podejścia idzie w parze z czyhającymi zagrożeniami. W związku z kolejną okazją do dawania prezentów - Dniem Kobiet - o zasadach bezpieczeństwa przy zakupach on-line przypomina Kaspersky Lab.
Typowa zachodnia dieta obfitująca w smażone potrawy i czerwone mięso może powodować zwiększenie ryzyka zawału serca o ponad jedną trzecią, informują redaktorzy magazynu „Circulation'.
Pewne potrawy, zwłaszcza gdy są jedzone w nadmiarze i pośpiechu, mogą powodować bardzo nieprzyjemną dolegliwość, jaką jest zgaga. Poza farmaceutykami, pomocne mogą być powszechnie dostępne w domu produkty.
Kurkumina, czyli ekstrakt z kurkumy stosowany zwykle jako przyprawa poprawiająca smak i zmieniająca kolor potrawy, ma także właściwości prozdrowotne. Z badań wynika, że może zapobiec nowtworom układu pokarmowego, w tym nowotworowi żołądka.
Pieprz świetnie przyprawia potrawy nadając im ostrzejszego smaku. Można go jednak używać w znacznie większej ilości przypadków niż te poprawiające odczucia smakowe. Zobacz, jakie są niezwykłe zastosowania pieprzu.
Boże Narodzenie to rodzinne spotkania, wymarzone prezent, pyszne potrawy i relaks. Świąteczny czas to niestety jednocześnie również okres wytężonej aktywności wszelkich oszustów i włamywaczy. Aby Gwiazdka przebiegła pomyślnie, warto więc zachować ostrożność. Eksperci do spraw bezpieczeństwa życząc wesołych Świąt radzą, jak zabezpieczyć swoje mienie podczas bożonarodzeniowej pory.
Brukselka to warzywo posiadające wiele atutów. Jednak te smakowe skrywa głębiej. Do ich wydobycia potrzeba odpowiedniego przygotowania warzywa. W zamian otrzymamy kompana wzbogacającego liczne potrawy, nadając im charakterystyczny, lekko gorzkawy posmak.
Chrupiące i aromatyczne dania z patelni kuszą smakiem i zapachem, któremu trudno się oprzeć. Jednak bardzo ważne dla naszego zdrowia jest by smażone potrawy były przygotowywane we właściwy sposób i na odpowiednim tłuszczu.
Wielu ludzi dziś już wie, że jedzenie ciemnego chleba przynosi organizmowi więcej pożytku niż spożywanie białego pieczywa. Okazuje się jednak, że podobna zależność jest w przypadku ryżu - jego brązowa odmiana jest bardziej polecana niż biały, puszysty rodzaj tej potrawy. Brązowy ryż okazuje się skuteczny w profilaktyce chorób układu krążenia.