Liczba wyników: 254
Witamina D to jedna z najbardziej niedocenianych witamin dla zdrowia człowieka. Wskazany nie jest ani jej niedobór, ani też nadmiar - w jednym i drugim przypadku może wiązać się to z nieprzyjemnymi konsekwencjami. Wiosenne spacery mogą być kluczem do rozwiązania problemu.
Eksperci alarmują, że we współczesnym świecie problemy ze snem przybrały rozmiary pandemii, a podobnym nasileniem odznacza się problem samotności. Okazuje się, że te dwa zjawiska mogą być również ze sobą sprzężone.
Witamina C to dla wielu z nas sposób na wzmocnienie organizmu, dlatego najchętniej sięgamy po nią w okresie osłabionej odporności np. w czasie jesienno-zimowej aury czy wiosennego przesilenia. Czy przyjmowanie witaminy C, gdy jesteśmy przeziębieni faktycznie ma wpływ na szybszy proces powrotu do zdrowia? Kiedy można mówić o skuteczności jej działania? Zdradzamy fakty i mity nt. popularnego kwasu L-askorbinowego i odpowiadamy, jaką pełni rolę w naszym organizmie.
Dzieci narzekają na nudę i na to, że dłuży im się czas, a starsi nie mogą się nadziwić, jak szybko upływają kolejne dni. Wszystko dlatego, że wraz z wiekiem zmienia się nasza percepcja czasu.
Pocenie jest naturalną reakcją ciała na wysoką temperaturę. Kłopot w tym, że u znacznej części osób przebiega zbyt intensywnie. Co robić, gdy mimo przestrzegania zasad higieny osobistej i stosowania antyperspirantów problem nie ustaje i stale uprzykrza życie?
Czemu tak trudno jest nam się zmobilizować i podjąć jakiś wysiłek fizyczny, a najchętniej siedzimy na kanapie czy w fotelu? Wszystko dlatego, że nasz mózg postrzega wylegiwanie się jako coś bardzo atrakcyjnego.
Badacze z Yale University mówią, że lubimy smak tłuszczu zwierzęcego, ponieważ ludzie pierwotni jedli szpik, by dostarczyć sobie odpowiedniej ilości kalorii.
Choć są bardziej kaloryczne od lukrowanych pączków nie powinniśmy mieć wielkich wyrzutów sumienia sięgając po nie jako przekąskę. Orzechy włoskie, bo o nich mowa, są zdrowe dla naszego organizmu - dostarczają energii, mają wiele witamin i co dla nas najważniejsze mogą pomóc zapobiegać rozmaitym schorzeniom.
Słowo probiotyk, pochodzi od słów „pro bios", co z greckiego oznacza „dla życia". Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, iż za probiotyk uważa się żywe mikroorganizmy, które spożywane w odpowiedniej ilości wywierają korzystne działanie w organizmie człowieka.
Pieprz i imbir wykazują właściwości lecznicze w przypadku nowotworów. Imbir pomaga w zwalczaniu raka jajników, natomiast pieprz hamuje rozwój niektórych guzów nowotworowych.