Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania błonnik

Liczba wyników: 478

  • Zielone, smaczne i zdrowe. Dlaczego warto jeść karczochy?  [© emirkoo - Fotolia.com]

    Zielone, smaczne i zdrowe. Dlaczego warto jeść karczochy?

    2016-05-25

    Maj to sezon na karczochy. Warzywa te, przypominające wyglądem osty, pochodzą z okolic basenu Morza Śródziemnego, jednak dziś są uprawiane w całej Europie. Zielone, zwarte listki skrywają bogate w witaminy, węglowodany i błonnik serce. Smak mają lekko gorzkawy, jednak bardzo subtelny. Powinny je spożywać osoby dbające o linię, jednak nie tylko – warto poznać tajemnice tego niezwykłego warzywa.

    Tagi: warzywadietakuchniakarczochykulinaria

  • Warzywa i owoce w diecie wydłużają życie [Fot. monticellllo - Fotolia.com]

    Warzywa i owoce w diecie wydłużają życie

    2017-10-19

    Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak są to niewystarczające ilości.

    Tagi: warzywaowocewitaminy

  • Sok: zdrowy przysmak godny uznania [© Sergejs Rahunoks - Fotolia.com]

    Sok: zdrowy przysmak godny uznania

    2015-05-28

    30 maja obchodzi się Światowy Dzień Soku. Co sprawia, że to sok zasługuje na tak wyjątkowe wyróżnienie? Już sam fakt, że sok ma swój dzień w kalendarzu potwierdza, że to produkt wyjątkowy, zasługujący na szczególną uwagę. Dlaczego? To źródło witamin, soli mineralnych oraz innych substancji odżywczych. Soki przecierowe i naturalnie mętne zawierają również błonnik.

    Tagi: sokisokiwarzywaowocekulinaria

  • Śniadanie: jak zapewnić sobie dobry początek dnia [Śniadanie, © Sergej Khackimullin - Fotolia.com]

    Śniadanie: jak zapewnić sobie dobry początek dnia

    2016-11-30

    Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Odpowiednio zbilansowane, bogate w błonnik pomaga regulować apetyt w trakcie całego dnia, dzięki czemu nie grożą nam nagłe i nieprzyjemne ataki głodu. Dodatkowo pomoże nam ono osiągnąć pełnię naszych możliwości intelektualnych oraz sił fizycznych. Wszyscy wiemy, dlaczego regularne jedzenie śniadań jest tak ważne, jednak często brakuje nam pomyysłów na szybkie i pożywne posiłki.

    Tagi: posiłekśniadanieżywieniedieta

  • Niezwykłe zastosowania pietruszki [fot. photosforyou from Pixabay]

    Niezwykłe zastosowania pietruszki

    2021-05-15

    Pietruszka jest bogata w witaminę A i C, błonnik, potas, magnez, wapń, niacynę, ryboflawinę i żelazo. Jej nać jest często wykorzystywana do przygotowania naparu lub herbaty, a także łączona z innymi ziołami dla uzyskania efektów prozdrowotnych. Podstawowym zastosowaniem pietruszki, także natki, jest oczywiście kulinarne użycie, ale dzięki bogactwu przydatnych organizmowi substancji pietruszka może mieć różne, także pozaspożywcze, „funkcje".

    Tagi: pietruszkarak piersirak skóryzmarszczkistany zapalnegrillowaniecukrzyca

  • Niezwykłe właściwości ananasów [fot. Manfred Richter from Pixabay]

    Niezwykłe właściwości ananasów

    2020-01-20

    Ten pyszny słodki owoc jest świetnym składnikiem deserów, a także wzbogacającym smak dodatkiem do dań głównych. Ananas jest też bogatym źródłem manganu, a także witaminy C. Ponadto zawiera beta-karoten, witaminy z grupy B, potas, sód, witaminę A, a także dostarcza błonnik. Co więcej, w owocu jest też bromelaina, enzym roślinny o ważnym działaniu prozdrowotnym. Zobacz, jak różnorodnie można wykorzystać ananasy.

    Tagi: ananasodchudzanieukład odpornościowybólrak piersirak jelita grubegotrawienieanti-agingkolagenwitamina C

  • Ziemniaki - zdrowy dodatek [© annalovisa - Fotolia.com]

    Ziemniaki - zdrowy dodatek

    2011-03-11

    Ziemniaki to jedne z najczęściej spożywanych warzyw. Stanowią dodatek do mięs i ryb, są składnikami zup i sałatek. Ziemniaki to nie tylko szybki i łatwy w przygotowaniu dodatek do wielu potraw, to także źródło witamin i składników odżywczych. W ziemniakach znajdziemy witaminę C, witaminy z grupy B, fosfor oraz potas. Zaletą ziemniaków jest również to, że zawierają śladowe ilości tłuszczu, są lekkostrawne i łatwo przyswajalne. W ziemniakach znajdziemy także ułatwiający trawienie błonnik.

    Tagi: ziemniakiwarzywabłonnikpotasfosfor

  • Zdrowe odchudzanie - nie zapomnij o migdałach [fot. Steve Buissinne from Pixabay]

    Zdrowe odchudzanie - nie zapomnij o migdałach

    2023-10-13

    Jeśli ktoś chce schudnąć, często rezygnuje z orzechów. Jakkolwiek bowiem orzechy zawierają dużo białka, są jednocześnie bogate w tłuszcze, co często sprawia, że osoby chcące zrzucić kilka kilogramów wykreślają je ze swojego menu. Jednak badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Australii pokazują, że można jeść np. migdały i schudnąć.

    Tagi: odchudzanieorzechymigdałyotyłośćcholesterol

  • Zioła w służbie zdrowiu: kozieradka na hiperglikemię i stany zapalne [fot.  Petra from Pixabay]

    Zioła w służbie zdrowiu: kozieradka na hiperglikemię i stany zapalne

    2023-10-07

    Nasiona i liście kozieradki są powszechnymi składnikami m. in. kuchni indyjskiej, armeńskiej, irańskiej, egipskiej i stosuje się je składnik kulinarny od czasów starożytnych. Rośliny używa się też w medycynie tradycyjnej na rozmaite dolegliwości, w tym na nadciśnienie, nadmierny poziom cukru we krwi, czy stany zapalne.

    Tagi: kozieradkacholesterolhiperglikemiazgagastan zapalnynadciśnieniealergiacukrzyca

  • Czy warto stosować dietę niskoglutenową? [fot.  Silvia from Pixabay]

    Czy warto stosować dietę niskoglutenową?

    2023-08-30

    Coraz więcej osób decyduje się na stosowanie diety o niskiej zawartości glutenu, mimo że nie mają nietolerancji tego składnika. Trend wywołał debatę na temat tego, czy odżywianie się tego rodzaju jest dobre dla ludzi bez alergii. Teraz przyjrzeli się sprawie między innymi naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze.

    Tagi: dieta bezglutenowaglutenutrata na wadzebłonnikmikrobiom

  • Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16