Liczba wyników: 485
Jakkolwiek zioła są na ogół bezpieczne i odnotowuje się relatywnie niewiele skutków ubocznych związanych z ich stosowaniem, także ziołolecznictwo może być niebezpieczne.
Zioła i przyprawy zawierają wiele przeciwutleniaczy, które wykazują silne działanie chroniące tkanki przed uszkodzeniami spowodowanymi stanami zapalnymi wywoływanymi wysokim poziomem cukru we krwi, mówią uczeni z University of Georgia.
Boswellia serrata, znana również jako kadzidłowiec indyjski, ma długą historię stosowania w lecznictwie. W medycynie ajurwedyjskiej zioła używano do leczenia zapalenia stawów, biegunki, dyzenterii, grzybicy i choroby płuc.
Alpinia, zioło z rodziny Imbirowatych, jest znana w Europie od kilku wieków, jednak jej pochodzenie odkryto w 1870 roku, gdy znaleziono i zbadano ją w pobliżu Tung-Sai, na południu Chin, a następnie na wyspie Hainan. Tradycyjne zastosowania zioła obejmowało leczenie: wzdęć, dyspepsji (niestrawności), wymiotów, nadciśnienia, wreszcie rozmaitych chorób układu pokarmowego.
Nasiona i liście kozieradki są powszechnymi składnikami m. in. kuchni indyjskiej, armeńskiej, irańskiej, egipskiej i stosuje się je składnik kulinarny od czasów starożytnych. Rośliny używa się też w medycynie tradycyjnej na rozmaite dolegliwości, w tym na nadciśnienie, nadmierny poziom cukru we krwi, czy stany zapalne.
Popularny ekstrakt ziołowy może znacząco osłabić infekcje dróg moczowych i zwiększyć zdolność antybiotyków do zabijania bakterii, które wywołują 90 procent infekcji pęcherza moczowego.
Codzienne dodawanie do posiłków 30 gramów orzeszków ziemnych lub około łyżeczki ziół i przypraw może znacznie poprawić skład bakterii jelitowych, a więc i wskaźnik ogólnego stanu zdrowia.
Żankiel (Prunella vulgaris) to wieloletnia roślina z rodziny Apiaceae, która rośnie w lasach w całej Europie, Azji i Afryce. Jest stosowana w łagodnych stanach zapalnych i zaparciach, kaszlu oraz zapaleniu oskrzeli.
Kminek pochodzi z zachodniej Azji, Europy i Afryki Północnej. Jego owoce mają ostry, podobny do anyżu smak i aromat. Jest stosowany jako przyprawa do pieczywa, mięsa, serów, ale wykazuje też właściwości lecznicze.
Johimba jest znana i stosowana w Afryce jako lekarstwo od starożytności. Roślinę wykorzystywano do różnych celów, m. in. na gorączkę, kaszel, czy choroby serca. Niedawno ustalono, że moze być pomocna przy łagodnej depresji oraz zaburzeniach erekcji.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość