Liczba wyników: 537
Duża szklanka soku pomarańczowego może poprawić swoją wydolność organizmu i redukuje poziom cholesterolu.
Badania wskazują, że regularne spożywanie flawonoidów, związków znajdujących się np. w soku pomarańczowym, wiąże się z korzyściami zdrowotnymi u osób starszych z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi i chorobami neurodegeneracyjnymi.
Powinny go pić dzieci w okresie wzrostu, u których zaspokoi zwiększone zapotrzebowanie na substancje odżywcze, jak również osoby starsze, zagrożone niedoborem wapnia i osteoporozą. Nie powinny zapominać o nim kobiety w ciąży – pomoże bowiem zniwelować ewentualne niedobory tak potrzebnego w tym okresie kwasu foliowego, a także panie w czasie menopauzy – wartościowe składniki soku złagodzą jej przebieg.
Miąższ aloesowy charakteryzuje się jedną z unikalnych w świecie roślinnym cech - pochłaniania część ultrafioletowego promieniowania, stanowiąc doskonały, naturalny filtr słoneczny. Dlatego warto zaopatrzyć się w sok z aloesu przed planowanym urlopem.
Sok aroniowy to sok dla wszystkich. Zawiera niezwykłe bogactwo witamin i mikroelementów, a także sole mineralnie i węglowodany. Świetnie nadaje się dla osób chcących prowadzić zdrowy tryb życia i dbających o linię.
David Katzenberg i Seth Grahame-Smith zapowiedzieli, że nie zrealizują kontynuacji filmu "Sok z żuka", jeśli w głównej roli nie wystąpi ponownie Michael Keaton.
Niewystarczająca wiedza konsumentów dotycząca cukrów zawartych w sokach owocowych przyczynia się do rozpowszechniania mitów na ten temat. Wiele osób sądzi, że sok owocowy zawiera cukier dodany. Tymczasem cukier w soku owocowym pochodzi wyłącznie z owocu, z którego sok ten wyciśnięto.
Spożycie soków owocowych w Polsce stale wzrasta. Jak pokazuje raport AIJN, Polacy wypili w 2016 roku 543 miliony litrów soków owocowych – czyli równowartość pojemności 217 basenów olimpijskich. Mimo stosunkowo małej konsumpcji, pozostajemy liderem spożycia tych produktów wśród krajów Europy Środkowo-Wschodniej.
Wśród codziennie spożywanej porcji owoców powinny znaleźć się jabłka lub sok jabłkowy –radzą dietetycy.
Naukowcy z the University of Massachusetts Lowell odkryli, że jabłka i sok jabłkowy mają niebagatelny wpływ na podwyższenie aktywności mózgu.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość